Hotelketen Eden heropent vestigingen

Het Amsterdamse Eden Hotels opent vanaf donderdag weer alle vestigingen in Nederland. De keten wil zo haar 650 werknemers weer aan de slag hebben en een signaal geven naar de hotelsector.

Herman Stil
Alleen het American aan het Leidseplein bleef afgelopen maand open. Beeld -
Alleen het American aan het Leidseplein bleef afgelopen maand open.Beeld -

“Er wordt geklaagd dat het kabinet geen perspectief aan de horeca biedt,” zegt eigenaar Léon Dijkstra van Eden Hotels. “Daarom hebben we ons eigen perspectief gecreëerd. De maatregelen van de overheid bieden hotels de ruimte om open te zijn en de schade te beperken. We moeten ons toch voorbereiden op de 1,5 meter-economie, laten we dan meteen aan de slag gaan. Onze medewerkers staan te popelen.”

Eden Hotels baat veertien hotels in Nederland uit, waarvan vijf in Amsterdam. Vrijwel alle vestigingen gingen afgelopen maand stapsgewijs dicht – alleen het American bleef open – naarmate de coranacrisis voortwoekerende.

Café Americain

Vanaf donderdag worden ze stap voor stap heropend, met uitzondering van de cafés en restaurants die volgens de voorschriften van de overheid gesloten blijven, waaronder Café Americain aan het Leidseplein. Alleen Eden Hotel Amsterdam, tussen Rembrandtplein en Amstel volgt later. Dat hotel word volgens planning verbouwd.

“We moeten nog een aantal maatregelen treffen, vooral voor onze medewerkers,” aldus Dijkstra. “We bekijken het per hotel en gaan dan stuk voor stuk weer open. we gaan geen risico lopen.”

Voor het eten en drinken zijn per hotel afspraken gemaakt met omliggende horeca, zodat bestellingen bij hotelgasten tot aan de kamer kunnen worden geleverd. “Zo kunnen we elkaar ook een beetje helpen.”

Sociale afstand

Eden gaat ervan uit dat het kabinet de horecamaatregelen vanaf 20 mei - de deadline die het premier Rutte dinsdagavond stelde voor de volgende serie maatregelen - stapsgewijs zal verlichten. De hotelier wil de vestigingen de komende weken dan ook alvast volgens de richtlijnen voor social distancing inrichten.

Volgens Dijkstra is er wel degelijk vraag naar hotelkamers, alhoewel die veel lager ligt dan een jaar geleden. “Amsterdam is misschien niet het beste voorbeeld, maar in Den Haag en Rotterdam zijn nog voldoende bedrijven aan de slag die behoefte hebben aan overnachtingsplek. Die proberen we te helpen. In Amsterdam is dat minder, de toeristische vraag is weg. Maar we zeggen toch: laten we het doen.”

Financiële klap

Met de heropening wil Eden ook weer de 650 man personeel aan de slag krijgen. Het bedrijf heeft zich voor salarissen tot de NOW-regeling van de overheid gewend.

De gevolgen van de coronacrisis zijn enorm voor het familiebedrijf, zegt Dijkstra. “De salarisregeling helpt. Maar de financiële klap is gigantisch. Dit zijn de maanden met de hoogste omzetten. Dat heeft een enorme impact op de buffer die we hebben. Weer open gaan stelt ons in staat om iets goed te maken, maar ook bedoeld om iets op gang te krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden