‘Horecaprijzen omhoog door nieuwe wet’

De prijs van een drankje in een café loopt volgend jaar waarschijnlijk extra op. Dat is het gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, voorspelt ABN AMRO.

Herman Stil
Volle terrassen op het Leidseplein. Beeld ANP
Volle terrassen op het Leidseplein.Beeld ANP

Een en ander is het gevolg van een nieuwe wet die het aannemen van personeel in vaste dienst bij het bedrijfsleven moet stimuleren. Door de wet verdubbelt de WW-premie die ondernemers voor flexibele contracten moeten afdragen naar 7,6 procent van het brutoloon.

De horeca, waar 220.000 werknemers – de helft van alle medewerkers – op contract of als zzp’er werkt, wordt hierdoor zwaar getroffen.

Voor veel cafés en restaurants, waar salarissen 30 procent of meer van de uitgaven uitmaken, is het onbetaalbaar om meer personeel in vaste dienst aan te nemen. Met flexcontracten vangen cafés en restaurants ook drukte op, zoals nu in het hoogseizoen.

ABN voorspelt nu dat die hogere loonkosten voor flexwerkers vanaf begin volgend jaar direct worden doorberekend in de prijzen voor eten en drinken. Net als bij de recente verhoging van de btw kunnen veel ondernemers die kostenstijging niet voor eigen rekening nemen.

Amsterdam

De Amsterdamse horeca zal dubbel worden getroffen. “Het is hier al moeilijker om personeel te vinden,” zegt voorzitter Pim Evers van Horeca Nederland Amsterdam. “En de lasten voor de horeca in Amsterdam stijgen toch al fors, onder meer door maatregelen van de gemeente.”

Een aantal Amsterdamse horecazaken heeft zijn openingstijden al moeten aanpassen omdat ze voor de lunch of de late avond geen personeel meer kunnen vinden, meldde Het Parool in juli.

De nieuwe regeling is volgens Evers overbodig, omdat horeca-ondernemers flexarbeid vooral gebruiken om pieken op te vangen “ De horeca gebruikt flexpersoneel om pieken op te vangen. Ik schat dat eenderde tot de helft van de medewerkers alleen in de zomer in dienst is. Niemand kan het zich veroorloven deze mensen langer aan het werk te houden.”

Hij denkt niet dat ondernemers de kostenstijging één op één kunnen verwerken. “Dat is bij de laatste btw-verhoging ook niet gebeurd. Wij adviseren ondernemers veel vaker te kijken naar kosten en opbrengsten om te bepalen of die nog in balans zijn. Het wordt steeds belangrijker alert te zijn of je het nog redt.”

Naast de horeca worden ook supermarkten, waar eveneens veel flexwerkers werken, flink getroffen. Mogelijk zullen daardoor ook de prijzen voor levensmiddelen stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden