Horeca: regering moet ingrijpen bij huurconflict

Horeca Nederland eist ingrijpen van het kabinet om onwillige vastgoedverhuurders te dwingen om mee te werken aan maatregelen als horecaondernemers daar om vragen. Huisbazen moeten volgens de branchevereniging tijdens de coronacrisis een deel van de huur kwijtschelden.

Herman Stil
Cafés op het Rembrandtplein. Beeld Jakob Van Vliet
Cafés op het Rembrandtplein.Beeld Jakob Van Vliet

“We hebben de hoop niet opgegeven dat de vastgoedbranche alsnog overstag gaat,” zegt directeur Dirk Beljaarts, “maar het helpt als de overheid duidelijk laat blijken dat ze met stappen tegen zulke partijen komt als dit niet verbetert.”

De branchevereniging doet de oproep naar aanleiding van berichten in Het Parool over Amsterdamse horecaondernemers die nul op rekest krijgen of zelfs bedreigd worden met uitzetting als ze vragen om hulp bij huurbetalingen.

Ook de mislukte poging om dinsdag tot een akkoord te komen tussen de vastgoedbranche enerzijds en winkeliers en horeca aan de andere kant zet kwaad bloed. Ze kwamen niet verder dan een oproep aan verhuurders om coulant te zijn en huur tot 20 april op te schorten. Een voorstel om de huur voor april te delen, haalde het niet.

Ingrijpen

“Als de markt er niet uitkomt, moet de overheid ingrijpen,” zegt Beljaarts. “Bijvoorbeeld met de verplichting om vrijstelling van huur af te dwingen voor de periode dat de horeca verplicht gesloten is. Maar je kan ook denken aan de verplichting tot een structurele huurkorting waarbij de huurder later in termijnen terugwerkt naar de afgesproken huur.”

Zulke maatregelen zijn volgens Beljaarts hoognodig. “Als verhuurders niet ingaan op zulke verzoeken, komen gezonde horecabedrijven in acute problemen. Nu worden de lasten van de coronacrisis oneerlijk verdeeld. Het kan niet zo zijn dat verhuurders de crisis gebruiken voor eigen gewin en daarmee horecaondernemers in de problemen brengen.”

Beljaarts ziet goede kansen voor strengere overheidsmaatregelen als de vastgoedbranche niet vrijwillig inbindt. “Staatssecretaris Mona Keijzer (economische zaken) heeft al gezegd dat ze geen begrip heeft voor onwillige vastgoedpartijen die goede reserves hebben maar weigeren mee te denken.

Bierbrouwers

De horecavereniging heeft woensdag ook de grote bierbrouwers, die vaak ook huurbaas zijn, per brief gevraagd om tot huurvermindering over te gaan. Dinsdag bleek dat marktleider Heineken voor een aantal ondernemers die rechtstreeks van de brouwer huurt afspraken heeft gemaakt, maar het veelvoud aan horecabazen die via Heineken onderhuurt in de kou laat staan.

Volgens Beljaarts verpesten weigerachtige verhuurders het voor huisbazen die wel meedenken. “Bierbrouwerij De Leeuw heeft huurders laten weten dat ze tijdens de verplichte sluiting tot 6 april geen huur hoeven te betalen. En er zijn ook voldoende commerciële partijen die zo’n gebaar maken. Alleen: het merendeel niet.”

Boekingsites op de korrel

De horeca heeft niet alleen de verhuurders op de korrel. Ook hotelboekers als Booking.com en Expedia liggen onder vuur. “Een aantal hotels heeft bericht van Expedia gekregen dat ze direct moeten instemmen met nieuw beleid, zodat Expedia gratis kan annuleren en de factuur naar de hotelier kan doorsturen,” zegt Beljaarts. “Dat mag juridisch niet eens, maar ze proberen het gewoon. Wij hebben daarover een klacht ingediend bij ACM.”

Ook het Amsterdamse Booking.com laat zich van zijn slechtste kant zien. Vorige week klaagde een Amsterdamse hotelondernemer in Het Parool al dat Booking doorgaat met gratis annuleringen terwijl hotels boekingen alleen uitstellen door vouchers uit te geven. Ook Beljaarts komt er niet doorheen. “We hebben van Booking een reactie gekregen van een accountmanager die zegt dat ze voor hun eigen belangen moeten opkomen. Ik zie dat als een middelvinger naar de hele sector.”

“Bedrijven als Booking of Expedia hebben sterke schouders die de zwaarste lasten kunnen dragen maar geen vinger uitsteken. Het is al erg genoeg dat wij moeten vragen of ze ondernemers willen helpen. Zij trekken hun handen overal van af en doen niks aan het opbouwen van de sector.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden