Horeca open met kerst? Er komt snel duidelijkheid, zegt Rutte

Kan de horeca open met kerst? Het kabinet zegt daar eind volgende week een knoop over door te hakken. Dat blijkt uit een gesprek van Koninklijke Horeca Nederland met minister-president Mark Rutte.

Koen Voskuil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sprak ruim een uur met de premier over de problemen in de horeca, nu cafés en restaurants vanwege de coronacrisis opnieuw hun deuren langdurig gesloten moeten houden. Willemsen heeft aangedrongen op meer financiële steun om horecabedrijven overeind te houden.

Willemsen spreekt van een goed gesprek met de premier. “Kritisch naar beide kanten. Rutte verkondigde dat de behoefte dat de deuren open gaan er niet alleen vanuit de horeca is, maar vanuit de hele maatschappij. Ik heb er vertrouwen in dat de noodzaak duidelijk is.”

Kerstmis

Het kabinet overlegt de komende dagen verder over een logisch moment om de horecamaatregelen te versoepelen, aldus Willemsen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook de kerst besproken. “De premier gaf concreet aan dat hij in de loop van de week duidelijkheid geeft of de horeca met de kerstdagen open kan. Hij snapt dat we dat niet vlak van te voren te horen kunnen krijgen.”

Voor veel horecaondernemers is de onzekerheid over de decembermaand een doorn in het oog. ‘Kunnen we alsjeblieft gewoon even heel snel zeggen of we met kerst open of dicht mogen?,’ schreef topkok Ron Blaauw woensdag ook op Facebook. Het bericht werd in een mum van tijd honderden keren gedeeld. ‘Ik denk dat ik het wel weet (na 7/1 voorzichtig weer open), maar dit pas half december bekend maken geeft weer heel veel onzekerheid voor de horeca terwijl de beslissing al lang genomen is. Daadkracht tonen!’

Robèr Willemsen las het bericht ook en zegt te begrijpen waarom Blaauw specifiek de datum 7 januari noemt. “Er zijn geluiden vanuit de veiligheidsregio’s om de opening van de horeca over de kerstvakantie heen te tillen. Dat zou een gedachtegang kunnen zijn, vanuit de overheid. We hebben daar expliciet naar gevraagd, maar het kabinet zegt echt te kijken wat in december mogelijk is. Daarin geloof ik de premier op zijn woord.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden