Horeca kromp met 40 procent in coronajaar 2020

De horeca droeg vorig jaar aanzienlijk minder bij aan de Nederlandse economie. De zogeheten toegevoegde waarde lag meer dan 40 procent lager dan in 2019, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was de grootste daling onder alle bedrijfstakken.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Die afname is niet verwonderlijk, want cafés moesten lang helemaal gesloten blijven en restaurants mochten delen van het jaar alleen bezorgen. Bovendien viel een groot deel van het buitenlandse toerisme weg, wat van grote invloed is op de hotelsector.

Van die beperkingen hadden ook toeleveranciers last, de drankensector voorop. Die leverde afgelopen jaar voor 215 miljoen euro aan de horeca, de helft van een jaar eerder. De productie van de drankenindustrie liep daardoor met ruim 5 procent terug. Ook creatieve diensten, kunst en amusement leden onder de coronabeperkingen in de horeca, net als uitzendbureaus die personeel werven voor de sector.

Minder hard geraakt

Ook de inkoop van de horeca bij de voedingsmiddelenindustrie nam met een derde af. Dat deze bedrijfstak minder hard geraakt is komt omdat de voedingsmiddelenindustrie veel meer sectoren bedient. Het produceert bovendien veel voor de export. Mede daardoor nam de productie van de voedingsmiddelenindustrie slechts met 0,8 procent af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden