Nieuws

Hoogste inflatie sinds april 1976 door dure energie

Nederlanders waren in maart 9,7 procent duurder uit dan een jaar eerder. Het is de hoogste inflatie sinds april 1976, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Parool
De prijzen voor gas, elektriciteit en stadsverwarming zijn hard gestegen, maar ook voedsel werd duurder. Beeld Getty Images
De prijzen voor gas, elektriciteit en stadsverwarming zijn hard gestegen, maar ook voedsel werd duurder.Beeld Getty Images

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de toch al hoge prijzen verder gestegen. Zo gingen de prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming hard omhoog, maar ook voedsel werd duurder.

Het statistiekbureau kwam vorige week al met het bericht dat de inflatie in Nederland was gestegen tot bijna 12 procent. Daarbij werd echter gebruikgemaakt van de Europese geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Het CBS komt nu met het maandcijfer volgens de eigen berekeningsmethode.

Situatie volledig anders

Het kabinet gaat niet nog meer maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen veel minder te besteden hebben, zei premier Mark Rutte vorige week. Het zal voor het kabinet ‘heel moeilijk worden’ om de pijn van de hard stijgende prijzen verder te verzachten met ingrepen bovenop de al aangekondigde maatregelen.

Het kabinet heeft met een energietoeslag voor de laagste inkomens, accijnsverlaging en verlaging van de btw op energie geprobeerd ‘de pijn te dempen, maar het is ook niet meer dan dat’. Het effect van de maatregelen aan de pomp zal bijvoorbeeld ‘beperkt’ zijn, verwacht Rutte.

Het kabinet stond begin dit jaar op het bordes met een goede financiële uitgangspositie, die situatie is nu volledig veranderd. Dat ligt niet alleen aan de extreem hoge energieprijzen. Rutte wijst ook op de problemen met de spaartaks.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden