Hoogleraar: ‘Aanpassing regels verpleegkundigen zinloos’

Patiënten hebben niks aan het wetsvoorstel van minister Bruno Bruins van Medische Zorg om verpleegkundigen op de werkvloer in te delen in twee verschillende groepen. Armand Girbes, hoogleraar intensive-care-geneeskunde in het VUmc, ziet alleen maar nadelen.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

“Of minister Bruins begrijpt niet hoe dit uitwerkt op de werkvloer of hij luistert naar de verkeerde mensen,” zegt Girbes in een interview met vakblad Zorgvisie. Bruins wil met de nieuwe wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleiden en een voor verpleegkundigen met een mbo-opleiding. Daarbij wordt voor de hbo’ers een nieuwe functie gecreëerd: ‘regieverpleegkundige’. Maar hbo-verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma hebben behaald, moeten zich laten bijscholen als ze regieverpleegkundige willen worden. Dat betekent dat mogelijk tienduizenden ervaren verpleegkundigen extra scholing zouden moeten gaan volgen.

Grote onrust

Het wetsvoorstel leidde meteen tot grote onrust bij verpleegkundigen in ziekenhuizen. “De wet zorgt nu voor verdeeldheid op de werkvloer. Ik vind het onvoorstelbaar dat je een hele beroepsgroep zo koeioneert. Het plan is een paar jaar geleden bedacht. Maar nu jaag je er een hele groep verpleegkundigen mee weg,” aldus Girbes. Het huidige systeem van bijscholen functioneert volgens hem ‘uitstekend’.

Girbes begrijpt ook niet dat verpleegkundigen zo weinig steun krijgen van specialisten in het ziekenhuis. “Stel nu dat medisch specialisten die niet gepromoveerd zijn te horen krijgen dat ze hun vak niet meer mogen uitoefenen. Dat ze eerst aanvullende cursussen moeten doen. Dan zou het ziekenhuis te klein zijn. Specialisten en ziekenhuizen schitteren door afwezigheid in het publieke debat,” zegt de hoogleraar tegen Zorgvisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden