Hoofdverdachte Mallorcazaak opnieuw vast na schenden voorwaarden schorsing voorarrest

Een van de drie hoofdverdachten van de fatale vechtpartij op Mallorca waarbij Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen vorig jaar om het leven kwam, moet direct terug de cel in. Mees T. (19) was in afwachting van zijn proces op vrije voeten.

Raymond Boere
Bloemen bij de plek waar Carlo Heuvelman op Mallorca dodelijk werd mishandeld. Beeld EPA
Bloemen bij de plek waar Carlo Heuvelman op Mallorca dodelijk werd mishandeld.Beeld EPA

T. is de enige van de negen verdachten die bij het begin van de rechtszaak dinsdag te horen kreeg dat hij weer naar de gevangenis moet. Hij bleek twee keer een joint te hebben gerookt, terwijl hij dat niet mocht. De meeste verdachten hebben zich het afgelopen anderhalf jaar wel aan de voorwaarden van de rechtbank gehouden, waardoor ze voorlopig op vrije voeten mogen blijven.

Bij de reclassering ontstaat het beeld dat T. de ernst van de zaak onderschat en weinig empathie toont. Ook ging hij – tegen het advies van de reclassering in – afgelopen zomer met vrienden op vakantie. “Heeft u er zelf niet over nagedacht wat voor beeld dat zou kunnen geven?” vroeg de rechter. Dat had hij, maar volgens T. zat ‘zijn emmertje vol’. Hij vindt de zaak spannend en zoekt hulp bij een psycholoog, maar dat is nog niet gelukt.

Na een kort beraad besloten de rechters Mees T. niet langer op vrije voeten te laten. Hij moest direct naar zijn cel. “We zouden de maatschappij niet serieus nemen, als we jou opnieuw zouden schorsen,” zei de rechter.

Geweld

Carlo Heuvelman (27) kwam vorig jaar in de nacht van 13 op 14 juli om het leven tijdens een stapnacht op Mallorca. Drie jongens uit Hilversum worden ervan verdacht hem dodelijk te hebben verwond en een vriend van Heuvelman te hebben mishandeld. Zes anderen worden ook vervolgd voor mishandelingen eerder op de avond voor de deur van een café.

Een van de rechters deed halverwege de dag een moreel appèl op de jongens om nu hun verantwoordelijkheid te nemen. “Jullie zijn allemaal betrokken bij dit incident waarbij iemand om het leven is gekomen. Jullie hebben in meer of mindere mate meegevochten, maar niemand zegt Carlo te hebben aangeraakt. Niemand zegt te hebben gezien wat er is gebeurd. Ik kan mij dat echt niet voorstellen. De nabestaanden blijven hierdoor met onverwerkt verdriet zitten. Zij hebben een zoon en een vriend die niet meer thuiskomt. Ook jullie geweten, blijft een leven lang aan jullie knagen.”

Het Openbaar Ministerie maakt op 17 oktober bekend welke straffen ze eisen tegen de verdachten. Op 18 november is de uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden