Update

Hoofdredacteur NOS: ‘Filmpje NOS-indringer Tarik Z. niet strafbaar, maar wel bedreigend’

De video over de NOS die dinsdag op Instagram verscheen, is inderdaad van NOS-indringer Tarik Z., maar volgens het Openbaar Ministerie is het filmpje niet strafbaar. Dat doet volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff niets af aan hoe bedreigend het voelt voor de redactie. De NOS wil daarom toch aangifte doen van het intimiderende filmpje.

Tarik Z. zes jaar geleden in de studio van de NOS. Beeld ANP
Tarik Z. zes jaar geleden in de studio van de NOS.Beeld ANP

In de video, die inmiddels door Instagram offline is gehaald, stelt Z. zich voor als ‘de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen’. Na zes jaar mediastilte zegt de man in de video te zijn teruggekomen om iedereen ‘te waarschuwen’ voor de NOS en de publieke omroep. De politie bevestigde woensdagochtend aan de omroep dat het inderdaad om Tarik Z. gaat.

Evenals de woordvoerder van het OM: “Je kunt er van alles van vinden, maar naar ons idee is dit filmpje op zich niet strafbaar. Er zijn wel meer mensen in Nederland die verkondigen dat massamedia leugenachtig nieuws verkopen en dat mag, dat valt onder de vrijheid van meningsuiting.”

Hoewel het in juridische zin misschien niet strafbaar is, voelt de video wel bedreigend voor de medewerkers van de NOS. De omroep gaat daarom aangifte doen, zegt directeur Gerard Timmer van de NOS. “We verbinden het met wat zich zes jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. En het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt. Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf. De NOS vindt ook dat het in die bredere context beoordeeld moet worden.”

‘Veel emotie en woede’

Dat beaamt hoofdredacteur Marcel Gelauff. “De man die zes jaar geleden met een pistool heeft staan zwaaien laat van zich horen. Ik merk aan de redactie en aan mezelf dat het veel emotie en woede oproept. Vooral vanwege de context waarin dit plaatsvindt. De NOS ligt de laatste jaren steeds meer onder vuur, verslaggevers en cameraploegen moeten onder beveiliging op pad. Dan komt dit kwalijke filmpje erbij, dat ook nog eens door substantiële aantallen mensen wordt gesteund. Dat gaat over een grens. Het is genoeg.”

Maar, zegt Gelauff, behalve aandacht te vragen voor het journalistieke ambacht en vragen om steun voor de journalistiek, is er ‘feitelijke weinig’ wat hij nu verder kan doen. Of de beveiliging is opgeschroefd, wil hij niet zeggen. “Ik kan alleen zeggen dat er nu geen acuut gevaar dreigt.” De NPO houdt intussen nauw contact met de NOS en de politie.

Overmeesterd

Tarik Z. drong op 29 januari 2015 gewapend met een gaspistool de studio van het NOS Journaal binnen om zendtijd te eisen. Hij werd kort na zijn actie overmeesterd. Hij kreeg veertig maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk. Ton Visser, de advocaat die Tarik Z. destijds bijstond in zijn strafzaak, wil op dit moment geen reactie geven. “Zonder instemming van Tarik, die op dit moment ontbreekt, kan ik geen mededelingen doen.”

De woordvoerder van het OM laat verder weten dat de proeftijd van Z. inmiddels voorbij is. Maar ook al had hij nog wel in zijn proeftijd gezeten, dan nog waren er geen voorwaarden geschonden, aangezien het OM in het filmpje niets strafbaars ziet, geeft de woordvoerder aan.

Op de vraag of de politie nu extra actie gaat ondernemen richting Z., antwoordt ze: “De politie is altijd waakzaam. Wie zich in de kijker speelt, krijgt aandacht.” Over eventuele beveiliging met ingrijpender maatregelen dan extra alertheid van de politie zegt het OM nooit iets, aldus de woordvoerder.

Onprettig

De video was woensdagochtend rond 09.00 uur meer dan 85.000 keer bekeken op Instagram, waar de video nu niet meer te vinden is. In een behoorlijk aantal van de inmiddels bijna 2000 reacties onder de video werd Tarik onthaald als held. De video is nog wel te vinden op TikTok.

Tim Hofman, presentator bij BNNVara, zegt op Twitter dat ‘dit heel onprettig is voor de collega’s bij de NOS’. ‘En ik denk überhaupt als je je begeeft binnen (NPO-)journalistiek.’ Hij zat destijds in een studio naast het NOS-gebouw. Roosmarijn Reijmer, muziekcoördinator bij 3FM en ook werkzaam op het Mediapark in Hilversum, bevestigt de angstige gevoelens. ‘No fun dit, dat geldt voor het hele Mediapark.’

Mustafa Marghadi, nu Italië-correspondent voor de NOS en destijds NOS op 3-presentator reageert ook. ‘Ik was erbij zes jaar geleden en kan je melden dat dit behoorlijk fucked up is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden