Honderden klachten over lawaai van festivals

Het festivalseizoen is net geopend en nu al stromen klachten over geluidsoverlast binnen.

Het Parool
Festival DGTL in voorgaande jaren Beeld Mats van Soolingen
Festival DGTL in voorgaande jarenBeeld Mats van Soolingen

Buurtbewoners, van Noord tot Zuid, trekken op sociale media aan de bel over herrie van festivals DGTL (op de NDSM-werf) en Awakenings (op het Westergasterrein), die beide dit weekend plaatsvinden.

Volgens woordvoerder Dave van Dalen van DGTL gaat het zelfs al om rond de 300 klachten die zijn binnen gekomen. De klachten op sociale media gaan vooral over geluidsoverlast van de festivals, maar Van Dalen kan geen specifieke andere festivals noemen.

Opmerkelijk genoeg kwamen de klachten vooral uit andere delen van de stad dan uit Noord. "Vooral bewoners in de Houthavens hadden last van de muziek. Aan hen hebben we ook geen brief gestuurd, omdat het nog zo'n nieuwe wijk is," aldus Van Dalen. "Dat gaan we volgend jaar uiteraard wel doen." Volgens de woordvoerder is het geluidsniveau van DGTL echter niet boven de gestelde norm van 85 dB geweest. "We zaten er op het hoogtepunt van de show zelfs 8 dB onder."

Meldnummer
Bij de gemeente kan geluidsoverlast worden gemeld via het reguliere nummer 14020. Een overzicht van het totale aantal meldingen kon een woordvoerder nog niet geven.

DGTL heeft naast het versturen van 10.000 brieven om buurtbewoners te waarschuwen ook een meldnummer ingesteld. De telefoniste van dat nummer kon nog niet zeggen hoeveel er is geklaagd. DGTL is zondag nog tot 23.00 uur op de NDSM-werf, Awakenings sluit ook op zondagavond af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden