Update

Honderd asielzoekers slapen weer op stoelen in aanmeldcentrum Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel moeten asielzoekers weer op stoelen slapen, omdat er te weinig capaciteit is door drukte. In de nacht van zondag op maandag hebben iets meer dan honderd mensen op een stoel moeten slapen.

Het Parool
Een slaapkamer in een woongebouw in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Beeld ANP
Een slaapkamer in een woongebouw in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.Beeld ANP

Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maandag. Zondag was al wel bekend dat er door drukte in het centrum niet voor iedereen een slaapplek beschikbaar was, maar het bleef nog onduidelijk om hoeveel mensen het ging.

Sinds oktober is het al crisis in Ter Apel. Regelmatig verblijven meer mensen bij het aanmeldcentrum dan toegestaan. De afgelopen weken gebeurde het meerdere keren dat mensen op stoelen terechtkwamen, omdat er geen bed voor hen beschikbaar was. Het ging meerdere keren om meer dan 100 mensen. In het centrum in Ter Apel is plek voor maximaal 2000 mensen.

Veiligheidsregio’s gaan bij toerbeurt twee weken lang crisisnoodopvang verzorgen voor 600 asielzoekers. Elke regio vangt 150 asielzoekers op. Inmiddels doen Friesland en Groningen dat in sporthallen in Heerenveen, Finsterwolde en Leek, Zeeland heeft de voormalige bibliotheek van Terneuzen beschikbaar.

Amsterdam-Amstelland heeft voor zover bekend nog geen locatie. De huidige opvang is nog niet genoeg om alle asielzoekers een slaapplek te geven. Wel ligt op dit moment een voorstel bij het COA en het Rijk, laat een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink weten. Amsterdam vangt momenteel al 1650 asielzoekers en statushouders op.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden