Homogenezingstherapie wordt strafbaar

Een ruime Kamermeerderheid wil dat er een wet komt die het geven of openlijk aanbieden van homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, strafbaar stelt. Een belangrijke stap, aldus initiatiefnemer Vera Bergkamp (D66).

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet moet volgens een vandaag aangenomen motie van D66, VVD, PvdA en GroenLinks begin 2021 het wetsvoorstel presenteren om homogenezingstherapie feitelijk uit te bannen. Ook dient er een plek te komen waar mensen zich kunnen melden die slachtoffer zijn.

Strengchristelijke stroming

Nederland kent volgens onderzoek nu vijftien organisaties of personen die activiteiten organiseren (onder meer vakantiekampen, seminars en workshops) waarbij een niet-heteroseksuele gerichtheid wordt geproblematiseerd en waarbij wordt geprobeerd om deze te ‘verhelpen’. Het zou vooral gaan om clubs en mensen die verbonden zijn aan strengchristelijke stromingen.

Inmiddels is duidelijk dat zulke sessies voor ‘homogenezing’ veel psychische schade kunnen veroorzaken, met ernstige gevolgen; tot aan depressies en zelfdoding toe.

‘Topje van de ijsberg’

Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp (in een vorig leven COC-voorzitter) heeft onderzoek slechts ‘het topje van de ijsberg’ aangetoond. “Strafbaarstelling van deze zeer schadelijke praktijken is mij uit het hart gegrepen. Ik strijd er voor dat mensen zichtbaar zichzelf kunnen zijn, daar staat deze barbaarse therapie haaks op.”

Omdat het huidige kabinet demissionair is, verwacht ze dat een nieuw kabinet uiteindelijk met de wet zal komen. “Maar die kan nu al worden voorbereid, gezien de zeer brede steun in de Tweede Kamer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden