Hogescholen en universiteiten komend schooljaar weer open zónder 1,5 meter

Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gaan rond 1 september weer open, zonder de anderhalvemeterregel. Dat betekent dat alle studenten weer voornamelijk op locatie les kunnen krijgen. Wel zullen andere beperkingen gelden, bevestigen bronnen aan diverse media.

Edwin van der Aa en Laurens Kok
Hogescholen en universiteiten mogen straks waarschijnlijk 75 studenten per collegezaal ontvangen. Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl
Hogescholen en universiteiten mogen straks waarschijnlijk 75 studenten per collegezaal ontvangen.Beeld Hollandse Hoogte / marlieswessels.nl

Een van de voorwaarden die wel gelden is waarschijnlijk een maximum van 75 tot 100 studenten per collegezaal. Dat zullen demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge vrijdagavond om 19.00 uur bekendmaken in een persconferentie.

Over de precieze invulling van de voorwaarden die voor de onderwijsinstellingen gaan gelden, wordt volgens ingewijden nog gesproken. Vrijdag hakt het kabinet in de ministerraad de definitieve knoop door. Volgens betrokkenen liggen verschillende opties op tafel, van het dragen van mondkapjes in de gangen tot het gebruik van zelftesten. In het voortgezet onderwijs gelden die regels al.

De afgelopen maanden moesten de onderwijsinstellingen in het mbo en hoger onderwijs voor komend studiejaar steeds werken met twee scenario’s, tot hun grote frustratie. In het eerste scenario hoefde er niet langer anderhalve meter afstand te worden gehouden, in het tweede juist wel. Een goede voorbereiding op het nieuwe collegejaar verliep daardoor moeizaam, omdat afstand houden meer online onderwijs en andere roosters vergt.

Verzet

Onderwijsbestuurders verzetten zich de afgelopen tijd dan ook flink tegen behoud van de 1,5 meter afstand op hun instelling. Volgens VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg hield het kabinet te lang allerlei slagen om de arm en proefde hij te weinig begrip voor wat de coronamaatregelen voor studenten hebben betekend. “Dan besef je ook niet hoe heftig het is geweest voor jongeren. Ik heb er geen woorden voor,” zei hij voordat de maatregelen donderdagmiddag uitlekten.

Nu meldt Duisenberg via Twitter: ‘Dit ziet er goed uit. Goed nieuws voor onze studenten en docenten. Enorme opluchting voor iedereen als dit bij de persconferentie waar blijkt te zijn.’

Studentenvakbond LSVb is ‘opgelucht en blij’ dat universiteiten en hogescholen aan de start van het nieuwe collegejaar weer open mogen zonder dat er afstand gehouden hoeft te worden. Veel organisaties laten weten te wachten met hun officiële reactie tot het kabinet zich heeft uitgesproken.

Het is de vraag of ook de nachthoreca en evenementen meer ruimte krijgen. Een bron rond het kabinet schat in dat deze sectoren nog even geduld moeten hebben. Vooral voor discotheken en clubs zal als voorwaarde gelden dat er getest moet worden voor toegang. Dit proces ligt echter stil.

Raceweekend

Het lijkt erop dat de Dutch Grand Prix van Zandvoort wat het kabinet betreft door kan gaan. Het Formule 1-weekend staat gepland van 3 tot en met 5 september. Wel komen er eisen aan toegang, zoals een vaccinatie- of testbewijs. Bovendien wordt het publiek in beperkte mate toegelaten, waarschijnlijk maximaal twee derde van de geplande 105.000 bezoekers per dag.

Onduidelijk is of de organisatie het met minder publiek nog financieel verantwoord vindt om het raceweekend door te laten gaan. Tot dusver heeft Zandvoort steeds gezegd ‘volle bak’ nodig te hebben om de kosten te dekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden