Hoge Raad: Belastingdienst niet verplicht alle spaarders te vergoeden

Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie voor te veel betaalde belasting over hun spaargeld. Dat heeft de Hoge Raad vrijdagochtend bepaald.

Peet Vogels
Het kabinet zou naar schatting miljarden kwijt zijn geweest als het rijk wel alle spaarders had moeten compenseren. Beeld Laurens van Putten/ANP
Het kabinet zou naar schatting miljarden kwijt zijn geweest als het rijk wel alle spaarders had moeten compenseren.Beeld Laurens van Putten/ANP

De zaak draait om de zogeheten vermogensrendementsheffing, waarbij spaarders en beleggers jarenlang belasting betaalden over een fictief rendement op hun vermogen. De hoogste rechter bepaalde in december nog dat de manier waarop die vermogensrendementsheffing wordt geheven, niet door de beugel kan. Spaarders betaalden namelijk belasting over een fictief rendement dat met spaargeld al een hele tijd onmogelijk behaald kan worden.

Daar moesten de gedupeerden voor gecompenseerd worden, oordeelde de rechter. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) werkte al aan die compensaties. Ongeveer zestigduizend spaarders die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting voor de belastingjaren 2017 tot en met 2020 krijgen voor 4 augustus automatisch geld teruggestort.

Die regeling alleen gold echter alleen voor de belastingplichtigen die op tijd bezwaar tegen de heffing hadden gemaakt. Andere gedupeerden hadden geen recht op compensatie.

Miljarden euro's

Daar maakte een gedupeerde bezwaar tegen en eiste bij de Hoge Raad at hij alsnog compensatie zou krijgen. Dat verzoek is nu dus afgewezen. Voor de mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en van wie de aanslag al vaststaat, is nog geen herstelregeling opgetuigd. Het kabinet wilde daarvoor eerst deze nieuwe uitspraken van de Hoge Raad afwachten, want met de compensaties zijn miljarden euro’s gemoeid.

De uitspraak kan een financiële meevaller van 6,7 miljard euro betekenen voor het kabinet. Dat geld was het kabinet naar eigen schatting kwijt geweest als alle spaarders hadden moeten worden gecompenseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden