Hof verlaagt straffen van blokkeerfriezen

Vijftien blokkeerfriezen hebben donderdag een lagere straf gekregen dan het Openbaar Ministerie had geëist. De groep kreeg taakstraffen van 90 uur voor betrokkenheid bij de A7-blokkade in 2017.

Het Parool
Jenny Douwes Beeld ANP
Jenny DouwesBeeld ANP

Na een uitspraak van de rechter gingen de Friezen in hoger beroep. Het hof noemde de acties van de groep ‘zeer ernstig en ontoelaatbaar,’ en benadrukte dat anderen zijn aangetast in hun grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging. Ook Jenny Douwes krijgt een taakstraf van 90 uur. Als initiator van de snelwegblokkade werd haar als enige opruiing verweten.

Het OM had op één verdachte na, voor alle blokkeerfriezen dezelfde straf geëist als in eerste aanleg. Tegen Jenny Douwes eiste het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Zo had Douwes een Facebook-evenement aangemaakt waarin werd opgeroepen tot de actie en speelde zij een coördinerende rol, aldus het OM.

De verdediging van vijftien blokkeerfriezen die in hoger beroep gingen, vroeg om vrijspraak.

OM tevreden over veroordeling blokkeerfriezen

Het OM is tevreden met de uitspraak in het hoger beroep tegen vijftien blokkeerfriezen. De aanklager stapt daarom niet naar de Hoge Raad.

Het OM was in beroep gegaan omdat de rechtbank de blokkeerfriezen had vrijgesproken van het verhinderen van een geoorloofde betoging en dwang. Het hof vindt dat daarvan wel sprake was.

Omdat de vijftien blokkeerfriezen “feitelijk ongeveer hetzelfde aandeel hadden” geeft het hof hen dezelfde staf. Ook ‘boegbeeld’ Jenny Douwes uit Drachten kreeg donderdag een werkstraf van negentig uur. Tegen haar was 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Het OM is blij dat zij als initiatiefnemer ook door het hof medeverantwoordelijk wordt gehouden voor wat zich tijdens de versperring heeft afgespeeld. Douwes weet nog niet of zij in cassatie gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden