Hof: OM hoeft Akwasi niet te vervolgen om uitspraak

Rapper en programmamaker Akwasi Owusu Ansah wordt niet vervolgd voor de uitspraak die hij in juni deed tijdens zijn speech bij de Black Lives Matterdemonstratie op de Dam.

Het Parool
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam. Beeld Videostill
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam.Beeld Videostill

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam donderdag besloten. Tijdens de demonstratie op 1 juni zei Akwasi: ‘Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ’m hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.’ Tegen deze uitspraak is aangifte gedaan wegens opruiing.

Eerder oordeelde de officier van justitie de woorden van de 33-jarige rapper inderdaad als opruiend, maar seponeerde de zaak voorwaardelijk. Deze voorwaarden hielden in dat Akwasi in zijn proeftijd van een jaar geen strafbare feiten mag plegen. Ook moest hij publiekelijk afstand nemen van zijn uitlatingen.

Twintig mensen waren het niet eens met dit besluit en spanden een zogeheten artikel 12-procedure aan. Dat is een middel waarmee via de rechter geprobeerd kan worden het OM te dwingen alsnog te vervolgen. Het hof gaat hier niet in mee en stelde donderdag de eerdere overwegingen van het OM te volgen.

Teleurstelling

De uitspraak van het hof stuit op onbegrip en teleurstelling bij de klagers, zegt hun advocaat Richard van der Weide. “Die vrezen dat het traditionele sinterklaasfeest niet langer op een feestelijke, ongedwongen en veilige manier kan worden gevierd.”

Ze denken volgens hem dat antizwartepietactivisten in de beslissing van het hof ‘een aanknopingspunt zullen zien om het sinterklaasfeest - nog meer dan thans het geval - in de toekomst te verstoren’. “Het signaal dat hiervan uitgaat baart cliënten zorgen, al heeft het hof nadrukkelijk overwogen dat het voorwaardelijk sepot zeker geen vrijbrief is voor een oproep tot geweld.”

Pieter Hollenberg, een van de mensen die naar het gerechtshof stapten, reageert op Twitter op de uitspraak: ‘Helaas, de oproeper tot geweld op de Dam vorig jaar wordt niet bestraft. Het klimaat van geweld wordt niet herkend. Ons beklag is afgewezen. De rechtsstaat brokkelt verder af.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden