Nieuws

Hof: Nederland handelde onrechtmatig bij adoptie uit Sri Lanka in 1992

De Nederlandse staat heeft onrechtmatig gehandeld bij de adoptie van Dilani Butink uit Sri Lanka in 1992. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend bepaald.

Tonny van der Mee
Dilani Butink (midden) met haar advocaten Elles ten Vergert (links) en Lisa-Marie Komp  Beeld ANP
Dilani Butink (midden) met haar advocaten Elles ten Vergert (links) en Lisa-Marie KompBeeld ANP

Het hof vernietigt een eerder vonnis van de rechtbank, die oordeelde dat de staat niet aansprakelijk gesteld kon worden voor gesjoemel bij de adoptie van Butink. De staat en het adoptiebureau vertrouwden te veel op de autoriteiten in Sri Lanka en hadden meer moeten doen om problemen te voorkomen, aldus het gerechtshof in Den Haag dinsdag.

Butink spande een rechtszaak aan, omdat ze vindt dat de staat en stichting Kind en Toekomst – die haar adoptie in 1992 regelde – ernstige fouten hebben gemaakt. Het bemiddelingsbureau heeft niet onderzocht of de gegevens van de biologische ouders klopten en of ze haar vrijwillig ter adoptie hebben afgestaan.

Butinks Nederlandse adoptieouders reisden in 1992 naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn. Een tussenpersoon zorgde er daarna in korte tijd voor dat Butink geadopteerd kon worden. Zij was toen pas enkele dagen oud. Haar geboorte is in Sri Lanka nergens geregistreerd. Uit onderzoek blijkt dat haar geboortepapieren zijn vervalst. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen.

Verjaard

De rechtbank in Den Haag oordeelde in 2020 dat frauduleuze praktijken rond haar adoptie zijn verjaard. En het was onmogelijk om vast te stellen of sprake is geweest van illegale adoptie. “De rechtbank kan niet vaststellen of haar adoptiepapieren ondeugdelijk zijn,” aldus de rechter in het vonnis. “Evenmin of ze slachtoffer is van illegale adoptiepraktijken. We weten het niet.”

Het gerechtshof vernietigt dat vonnis nu. Volgens het hof is een beroep op verjaring ‘onaanvaardbaar’. “De Staat had beter toezicht moeten houden en striktere, meer individuele controle-eisen moeten stellen,” aldus het hof.

Butink blij

“Ik had dit niet verwacht,” reageert Dilani Butink. “Toen de rechter begon met een samenvatting en een paar keer het woord ‘onrechtmatig’ viel, dacht ik: wauw, ik heb gewonnen!”

Het vonnis is voor haar een bevestiging van wat ze al jaren betoogt. Het adoptiebureau ging wel twee keer per jaar naar Sri Lanka om met de Kinderbescherming te praten, maar verzuimde illegale adopties te voorkomen. Haar dossier bij het bureau is heel summier en bevat alleen geboortepapieren die dus vals blijken te zijn. “De overheid en het adoptiebureau hebben niet goed gecontroleerd. Dit is een schending van mijn rechten. Ik ben superblij dat dat nu erkend wordt. Dit gaat over mij, over mijn zijn en over mijn niet-zijn wat betreft de informatie die niet klopt. Dat is heel belangrijk.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden