'Hof moet streep zetten door proces Wilders’

Het gerechtshof moet een streep zetten door het strafproces tegen PVV’er Geert Wilders. Dat betoogde zijn advocaat dinsdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

ANP
In juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg.  Beeld ANP
In juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg.Beeld ANP

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops zijn er opnieuw aanwijzingen dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten zich met de vervolging van Wilders heeft bemoeid.

Ook heeft het Openbaar Ministerie het gerechtshof daarover verkeerd ingelicht, aldus Knoops. “Het OM moet daarom niet-ontvankelijk worden verklaard”, zei hij. “Ik ben ervan overtuigd dat we vandaag kunnen stoppen met dit proces.”

Beslissing

Het OM reageert later dinsdag op de advocaat van Wilders. Vervolgens neemt het hof een beslissing. Zowel het OM als het ministerie heeft iedere vorm van bemoeienis altijd ontkend. Ook dinsdag opnieuw, in een Kamerbrief schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ‘dat het OM bij herhaling heeft aangegeven zelfstandig de beslissing tot vervolging te hebben genomen op basis van eigen afwegingen’.

De nieuw opgedoken nota kwam vorige week via RTL Nieuws naar buiten. Via een WOB-procedure probeert RTL stukken boven tafel te krijgen over de vermeende invloed van het ministerie op de vervolgingsbeslissing. Op de nota staat een handgeschreven opmerking van Opstelten om de punten van het OM te bespreken.

Geldboete

Afgelopen juli eiste het OM in hoger beroep een geldboete van 5000 euro tegen Wilders, hetzelfde als in eerste aanleg. De rechtbank achtte de PVV-voorman eind 2016 wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op.

Vanaf dinsdag stond het pleidooi van Knoops gepland, daar zijn vier zittingsdagen voor uitgetrokken. Knoops liet al weten 426 pagina’s tekst te hebben voorbereid.

Op 19 maart 2014 stelde Wilders zijn publiek tijdens een bijeenkomst drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord op deze vragen. Hiermee zette de politicus volgens het OM aan tot haat.

Grapperhaus: ‘OM had besluit zaak-Wilders al genomen’

Het Openbaar Ministerie had al besloten Geert Wilders te vervolgen toen het aanschoof voor overleg met toenmalig minister Ivo Opstelten. Ze bespraken niet of de PVV-leider moest worden vervolgd, maar overlegden over wanneer ze dat naar buiten zouden brengen en andere praktische zaken, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Opstelten bleek te hebben overlegd met de OM-top op het moment dat er slechts een ‘voorgenomen’ en nog geen definitief besluit lag om een strafzaak tegen Wilders te openen. De minister nam zelf het initiatief tot dat overleg. Het besluit was feitelijk echter wel degelijk al genomen, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Het stond enkel nog niet helemaal vast omdat het OM de verdachte altijd nog de kans geeft daarop te reageren.

Opstelten nam zelf het initiatief voor het overleg met het OM, meldt Grapperhaus. Hij sprak op 25 september 2014 met de hoogste baas van het OM en een aantal ambtenaren. Alleen de zaak-Wilders stond op de agenda. Er is geen verslag van de vergadering en van de aanwezigen van toen is het ministerie niets wijzer geworden.

Maar het overleg dat het ministerie en het OM in deze periode voerden, ging steeds over de uitvoering van het vervolgingsbesluit, schrijft Grapperhaus. Dat blijkt volgens hem uit e-mailverkeer. Ambtenaren en magistraten bespraken hoe en wanneer ze het besluit naar buiten zouden brengen en ‘de eventuele beveiligingsaspecten. Ook is door juristen op het ministerie een juridische analyse gemaakt van de vervolgingsbeslissing’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden