Hof geeft Bekir E. 20 jaar cel en tbs, nu wél voor moord op Humeyra

Bekir E. krijgt 20 jaar cel en tbs voor de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra. Het gerechtshof wijkt daarmee af van een eerdere veroordeling door de rechtbank, die het hield op doodslag en 14 jaar cel. Justitie had ook 20 jaar cel geëist.

Victor Schildkamp
null Beeld ANP
Beeld ANP

E. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Voor de familie van Humeyra voelt de veroordeling als gerechtigheid en ‘een pak van hun hart’, aldus hun advocaat Nelleke Stolk. Bij de uitspraak van de rechtbank in 2019 waren ze nog in woede ontstoken, vooral omdat het oordeel toen doodslag was in plaats van moord.

E.’s advocaat Yehudi Moszkowicz, ook niet bij de uitspraak aanwezig, hintte tijdens zijn pleidooi al op een gang naar de Hoge Raad.

Volgens het hof was E. (34) ‘gekrenkt’, omdat Humeyra had gelogen over haar leeftijd toen zij een korte relatie hadden. Het meisje maakte het uit toen zij ontdekte hoe oud hij was. Daarna werd ze meerdere malen belaagd door hem. Ondanks een contactverbod zocht hij haar herhaaldelijk op met een doorgeladen wapen en daarmee kan het hof niet anders concluderen dat het hier gaat om moord.

Ook sprak hij zelf na de moord van een liquidatie. “Zij moest niet fucken met mij, zij had gelogen over haar leeftijd, zij had mij in verlegenheid gebracht, de reclassering dacht dat ik pedofiel was.”

Lafhartig

Het gerechtshof spreekt van een uiterst gruwelijke en lafhartige moord. E. schoot de wegrennende Humeyra van achteren neer. Wel is E. verminderd toerekeningsvatbaar en bestaat een groot gevaar voor herhaling.

De vraag of sprake is van moord of het juridisch minder zware doodslag heeft een grote rol gespeeld in het proces. Rechtbank Rotterdam hield het erop dat E. in een opwelling had gehandeld toen hij haar op school doodschoot.

Mede naar aanleiding van de uitspraak werd een wetsvoorstel gemaakt om de maximumstraf voor doodslag te verhogen van 15 naar 25 jaar, wat het verschil in strafmaat tussen moord en doodslag verkleint.

Het Openbaar Ministerie toonde een maand geleden camerabeelden om het gerechtshof ervan te overtuigen dat de dood van Humeyra gezien moet worden als moord, Daarop is onder meer te zien dat E., zelfs als Humeyra al is gevallen, zeven keer bewust op haar schiet, gericht op haar hoofd en lichaam, terwijl hij ook nog van positie wisselt.

Tijdens de zitting toonde E. zeer weinig zelfinzicht. Eigenlijk was het Humeyra’s schuld dat het zo uit de hand was gelopen. Zíj zou hebben gelogen over haar leeftijd, waardoor hij voor pedofiel werd uitgemaakt. Ook zouden Humeyra en een andere ex van E. hebben samengespannen om hem achter de tralies te krijgen.

Bozige indruk

Zijn spijtbetuiging klonk dan ook niet overtuigend. E. maakte vooral een bozige indruk: hij heeft ‘misselijkmakende’ dingen gehoord van het Openbaar Ministerie, zoals het verhaal dat hij schietles zou hebben gehad om Humeyra te doden: “Ik heb al leren schieten op mijn dertiende.” In zijn warrige verhaal bleef hij erbij dat hij Humeyra niet had willen doden en dat hij ‘niet wist wat hij deed’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden