Uitleg

Hoeveel kost een coronatest in Europese vakantielanden, en waar kun je terecht?

Veel Nederlandse vakantiegangers moeten deze zomer in het buitenland een coronatest ondergaan, nu de regering vanaf 8 augustus een coronabewijs vraagt van iedereen die terugkomt uit een EU-land met een geel reisadvies.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Naast een vaccinatie- of herstelbewijs kan dat een negatief testbewijs zijn. Voor vertrek moet in het land van verblijf een test worden gedaan. Die mag niet ouder dan 48 uur (PCR) of 24 uur (antigeen) zijn.

Voor reizigers uit Spanje, Andorra, Cyprus en Portugal gelden de nieuwe regels al. Er bestaat een mogelijkheid dat meer landen de komende tijd geel zullen kleuren.

Een overzicht van wat een coronatest kost in de populaire vakantielanden.

Frankrijk laat toeristen sinds 7 juli zelf betalen voor een coronatest in een van de door overheid gefinancierde testlocaties. Tot dan toe was zowel de PCR- als de antigeentest gratis voor vakantiegangers uit het buitenland. Voor een PCR-test wordt 49 euro in rekening gebracht, een snellere antigeentest kost volgens de Franse regering 29 euro. Testen kan onder meer bij huisartsen en apotheken. Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten een gezondheidspas kunnen tonen. Nederlanders kunnen daar de CoronaCheckapp voor gebruiken.

In Duitsland kunnen mensen onder meer bij vliegvelden, treinstations, apotheken en de gezondheidsautoriteiten terecht voor een coronatest. Een PCR-test is gratis voor mensen die coronaklachten hebben of tot een risicogroep behoren. Testen bedoeld voor terugkeer naar eigen land is voor eigen kosten. De testprijzen verschillen. Zo kost een PCR-test op de luchthaven van München 128 euro en kunnen mensen voor diezelfde test bij een testlocatie in de stad 75 euro kwijt zijn.

Huisartsen en apotheken

Testen in Italië kan onder andere op vliegvelden of bij commerciële laboratoria. Antigeentests kunnen ook worden afgenomen bij veel huisartsen en apotheken. Ook hier kunnen de prijzen flink verschillen, van 50 tot 125 of meer euro voor een PCR-test. De minimale prijs voor een sneltest ligt meestal rond de 40 euro. Overigens is het vanaf 6 augustus verplicht in Italië om een coronapas op zak te hebben als je bijvoorbeeld een restaurant, bar of museum wil bezoeken. Ook hier zou voor Nederlanders de CoronaCheckapp uitkomst moeten bieden.

Toeristen kunnen in Spanje een test laten afnemen bij vliegvelden, privéklinieken, commerciële laboratoria en in sommige regio’s ook bij apotheken en tandartsen. De prijs van een PCR-test kan oplopen van 85 tot zeker 135 euro. Een antigeentest is goedkoper en kan rond de 40 euro kosten. Het huidige reisadvies voor Spanje is geel. Nederlanders die terugkeren moeten daarom een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden