Plus

Hoekstra over Poetinspeech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’

Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend.

Tobias den Hartog
null Beeld Brunopress/Robert Meerding
Beeld Brunopress/Robert Meerding

Hoekstra: “Het Westen zou hem tot de invasie hebben gedwongen, zei hij deze ochtend. Het is een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel, en het vervalsen van de geschiedenis.”

De minister sprak in zijn eigen speech, op de Dag van Europa, andermaal van een onterechte inval. “De realiteit is dat Rusland een volstrekt ongerechtvaardigde oorlog voert tegen een onschuldig land.”

Hoekstra ziet in de oorlog een voorbeeld dat er een botsing gaande is tussen ‘democratie en autocratie’. “Laten we eerlijk zijn: het is een wake-up in slow motion geworden.”

Volgens Hoekstra moet Europa zich weren door ‘slagkracht’ te vergroten. Investeren in Defensie is één aspect, maar ook politieke overeenstemming noemt hij, bijvoorbeeld als het gaat om mensenrechten en waarden. “Defensie alleen zal Europa niet beschermen. Alleen een geopolitiek Europa kan Rusland in toom houden. En alleen een geopolitiek Europa is opgewassen tegen een economische grootmacht als China.”

Zo wil Nederland af van het vetorecht dat EU-lidstaten hebben, bijvoorbeeld als het gaat om mensenrechtenverklaringen. Nu nog kan één lidstaat op dat vlak een voorstel met een veto tegenhouden. “Als we de EU tanden willen geven, moeten we ook sneller en proactiever besluiten kunnen nemen. Te vaak hobbelen we achter ontwikkelingen aan, omdat het tijd kost unaniem een besluit te nemen. Of doordat het simpelweg niet lukt. Daarom moet Europa af van het vetorecht op sancties en mensenrechtenverklaringen. Want je moet er niet aan denken dat de huidige sanctiepakketten niet mogelijk waren geweest door een blokkade van een enkele lidstaat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden