‘Hoekstra negeerde advies ambtenaren bij aankoop aandelen Air France-KLM’

Het kabinet wist al vóór de stiekeme aankoop van aandelen Air France-KLM dat het daarmee de parlementaire regels schond. Minister Wopke Hoekstra van Financiën negeerde adviezen die hem daarvoor waarschuwden. Ambtenaren noemden de aankoop door de Nederlandse staat daarom ‘onrechtmatig’.

Hanneke Keultjes
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) tijdens het debat waarin hij zich moest verantwoorden voor de geheime aandeleninkoop Air France-KLM. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) tijdens het debat waarin hij zich moest verantwoorden voor de geheime aandeleninkoop Air France-KLM.Beeld ANP

Dat schrijven NRC en de Volkskrant op basis van documenten die zij hebben gekregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Tweede Kamer heeft budgetrecht, wat betekent dat ze staatsuitgaven mogen controleren en eventueel kunnen afkeuren. Maar Hoekstra informeerde alleen een select clubje Kamerleden over de plannen om 14 procent van de aandelen te kopen. Daarmee was uiteindelijk 744 miljoen euro gemoeid. Die parlementariërs moesten tekenen voor geheimhouding en mochten zelfs hun fractieleider niet inlichten.

Het Parool meldde vorige maand al dat uit een geheime Kamernotitie bleek dat Hoekstra op deze manier fout op fout stapelde en de informatiepositie van de Kamer overtrad. Hoekstra heeft zich daartegen altijd verweerd door te zeggen dat hij ‘zorgvuldig’ handelde, omdat het kopen van aandelen koersgevoelige informatie is.

Onder de radar

Maar zijn ambtenaren schreven in januari al dat zij dat geen beletsel vonden voor ‘Operatie Lelie’, zoals de aandelenaankoop werd gedoopt. Hoekstra had de Kamer openbaar kunnen informeren en een extra begrotingswet naar de Kamer kunnen sturen. Omdat de hele wereld dan zou weten dat de Nederlandse staat op aandelen uit was, zou de totale aankoopprijs wel stijgen. Ambtenaren lijken dat voor lief te willen nemen, maar zo’n prijsstijging wilde het kabinet juist voorkomen door ‘onder de radar’ te blijven, schrijft NRC.

In een Kamerbrief die Hoekstra maandag naar de Kamer stuurde, schrijft de CDA-bewindsman dat ‘het kabinet zich ervan bewust was’ dat ‘de gevolgde handelswijze’ niet overeenkomt met het ‘formele budgetrecht’. “En dat dit de aankoop van de aandelen potentieel comptabel onrechtmatig maakt.” Maar, stelt Hoekstra, aan de ‘budgettaire verwerking van de gehele aankoop’ werd uiteindelijk wel voldaan ‘na aanvaarding door uw Kamer’. Ook noemt hij ‘de ruime meerderheid’ van de Kamer ‘een ondersteuning van deze aankoop’.

Nadat op 27 februari van dit jaar bekend werd dat Nederland het aandeel in Air France-KLM had vergroot, reageerde Frankrijk woest. Volgens de Volkskrant kan het echter geen verrassing zijn geweest: uit de stukken blijkt dat Nederlandse politici en ambtenaren die wens tussen augustus 2017 en december 2018 meermaals kenbaar maakten. Ook kaartte premier Mark Rutte het persoonlijk aan bij de Franse president Immanuel Macron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden