Nieuws

Hoekstra had ook nog belegging via belastingeiland Guernsey

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra blijkt in het verleden ook nog een belegging te hebben gedaan via het belastingeiland Guernsey.

Tobias den Hartog
Fractievoorzitter en demissionair minister  Wopke Hoekstra (CDA) verlaat het Logement na afloop van een gesprek met informateur Johan Remkes, Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD).  Beeld ANP
Fractievoorzitter en demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA) verlaat het Logement na afloop van een gesprek met informateur Johan Remkes, Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD).Beeld ANP

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra ging het om een belegging in 2015, bedoeld voor zijn pensioen, zo vertelde hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het draaide om een aanvullend pensioen, aangeboden door zijn toenmalige werkgever McKinsey. Volgens Hoekstra werd dit hem min of meer opgedrongen, omdat andere beleggingen niet mochten. Hij zei dat er meer dan 30.000 collega’s voor die route kozen.

Hoekstra kwam maandag juist al in opspraak toen bleek dat hij had geïnvesteerd in een op de Britse Maagdeneilanden gevestigd bedrijf. Die constructie wordt vaak gebruikt om belasting te ontwijken. Volgens Hoekstra, die de aandelen verkocht toen hij minister was, heeft hij zich altijd aan alle belastingregels gehouden en heeft hij winst uit de investering overgemaakt naar een goed doel. “Ik heb mij aan alle regels gehouden,” herhaalde hij in de Kamer.

Verdiepen

Hoekstra vindt wel dat hij zich destijds beter had moeten verdiepen in de route die zijn beleggingen precies hadden. “Ik had zorgvuldiger moeten zijn. Ik had ongetwijfeld in de stukken destijds kúnnen zien dat mijn investering bij een vriend via de Maagdeneilanden liep. Maar ik heb dat niet gezien.”

Ook zei Hoekstra: “Dit slaat allemaal op een periode dat ik geen minister was. En als minister heb ik van alles afscheid genomen. Ik vind dat wij een verplichting hebben misstanden aan te pakken, ook op financieel gebied, dat laat ook zien hoe de tijdgeest veranderd is. We kijken inmiddels anders tegen dit soort zaken aan dan vijf, tien of zelfs vijftien jaar geleden.”

Op de vraag of hij zich van 2009 tot 2017 nooit heeft afgevraagd waar de 26.000 euro voor het Afrikaanse, ecotoeristische bedrijf precies gestald waren, zegt hij: “Dat heb ik inderdaad niet gedaan. Achteraf is dat ook echt onzorgvuldig geweest. Maar ik heb me aan de wet gehouden.”

Critici stellen dat van een CDA-leider meer gevraagd kan worden dan strikt de letter van de wet volgen, maar volgens Hoekstra kan hij geloofwaardig door als partijleider en als demissionair minister. “Ik had het zorgvuldiger moeten doen, maar het onderwerp sprak me aan, het was ook een andere tijd, ik heb er geen geld aan verdiend, de winst is naar een goed doel gegaan. En ik wil erbij zeggen: ook de Wereldbank deed tot 2015 84 procent van haar investeringen via zulke constructies.”

Opstelling gehekeld

In de Tweede Kamer oogstte Hoekstra niettemin kritiek. Partijen van PVV tot PvdA hekelden zijn opstelling. “U staat er gekleurd op nu,” aldus Henk Nijboer (PvdA). “Als de minister in die offshore-industrie blijkt te zitten, hebben we een probleem. Hoe kunt u dan nog geloofwaardig zijn?”

Farid Azarkan (Denk): “We leggen Nederlanders heel strenge regels op. Dan heeft deze minister toch echt wel een probleem als hij zegt: ja, ik niet gezien hoe dat geregeld was. Dat maakt het niet geloofwaardiger.”

“Of u bent incompetent, of u bent een leugenaar, of beide,” zei Edgar Mulder (PVV). Hoekstra daarop: “Ik denk dat ik nog geloofwaardig kan zijn, maar dat is uiteindelijk aan de Tweede Kamer.”

De zaak kwam aan het licht na het uitlekken van de zogeheten Pandora Papers, een grote hoeveelheid documenten uit belastingparadijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden