‘Hoekstra besprak medische hulp Omtzigt in videocall met honderden CDA’ers’

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een videogesprek met minstens 350 leden en CDA-prominenten persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld. Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd ‘medische hulp’ te overwegen.

Het Parool
Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De partijleider besprak die gevoelige informatie in een Zoomgesprek, waarbij ook het ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.

Hoekstra sprak daar met leden over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van de partij. Omtzigt zegde zijn lidmaatschap op nadat een memo op straat kwam te liggen, dat hij had opgesteld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt.

Volgens het CDA is het over de ‘medische indicatie’ gegaan die Omtzigt nodig had om ziekteverlof te krijgen. De politicus zit al een tijd met een burn-out thuis. Een woordvoerder laat verder weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot het Zoomgesprek. Dat was eigenlijk alleen bedoeld voor CDA-leden. Het CDA heeft de afgelopen tijd vaker problemen gehad met technologische kwesties, onder andere de lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer.

Over Omtzigt werden verschillende opmerkingen gemaakt. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie), die het partijbestuur sinds kort adviseert, merkte op dat het 76 pagina’s tellende document ook wat zegt over de ‘gemoedstoestand’ van haar oud-partijgenoot.

Partijleider Hoekstra vertelde de CDA’ers dat Bijleveld en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij volgens hem ‘tientallen, tientallen tientallen’ uren hebben gestoken in gesprekken met Omtzigt om hem binnen de partij te houden.

‘Lek uit eigen kring Omtzigt’

Ook Van Rij sprak leden toe. Volgens hem is het memo van Omtzigt gelekt door iemand uit diens eigen kringen. Omtzigt zou dat dit weekeinde aan Van Rij hebben verteld. De Limburger publiceerde vorige week voor het eerst over het stuk.

Daarin schrijft Omtzigt ook dat de toenmalige voorzitter van de partij aan hem het lijsttrekkerschap had beloofd, indien toenmalig lijsttrekker Hugo de Jonge zijn functie zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad stopte als lijsttrekker, werd aan Hoekstra gevraagd de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen. Omtzigt voelde zich gepasseerd.

De toenmalige voorzitter, Rutger Ploum, heeft tegen diens opvolger Van Rij gezegd dat het ‘pertinent niet zo is’ dat hij Omtzigt het lijsttrekkerschap heeft beloofd. Dat vertelde Van Rij in de call. Ploum zelf heeft nog niet gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden