Plus

Hoe professionele bendes de sociale huursector misbruiken

Professionele bendes hebben zich gestort op Amsterdamse sociale huurwoningen van Ymere. De nieuwe vorm van fraude toont aan hoe aantrekkelijk het is de sociale huursector te misbruiken.

Ton Damen
Het virus woonfraude is nog altijd aan de winnende hand. Beeld anp
Het virus woonfraude is nog altijd aan de winnende hand.Beeld anp

1.Hoe hebben criminelen het aangepakt?
Ze werkten nauw samen met huurders die duizenden euro's betaalden voor een sociale huurwoning. De huurder deed alsof hij al een woning had, om gebruik te maken van verhuisregels. De fraudeur kon 'doorstromen' naar een kleiner, groter, duurder, of goedkoper huis. Professionals vervalsten alle papieren. De huurder kreeg met voorrang op wachtlijsten een nieuwe sociale huurwoning. Het fraudeteam van Ymere kreeg hier lucht van en maakte dat vrijdag bekend. De dossiers worden overgedragen aan de politie.

2. Is dit geen incident?
Nee. Bij Ymere zijn zeven gevallen onderschept. Bovendien hebben andere Amsterdamse woningcorporaties aanwijzingen dat ook bij hen wordt gefraudeerd. Inmiddels worden tientallen dossiers onderzocht. Vorig jaar gebeurde iets soortgelijks in Den Haag. Corporaties vrezen dat het een groot landelijk probleem is.

3. Hebben de corporaties hiermee 'het lek' boven water?
Integendeel. Corporaties hebben slechts een nieuwe vorm van fraude met sociale huurwoningen ontdekt, waarbij professionele bendes zich op de gesubsidieerde sector storten. Daarnaast maken sociale huurders zich schuldig aan illegale onderhuur. Zij verhuizen, zeggen de huur niet op en verhuren het huis aan iemand anders, vaak tegen commerciële prijzen. Daar boven op komt vakantieverhuur zoals Airbnb. De woningen worden ook misbruikt als hennepkwekerijen en prostitutiehotels. Daarnaast bestaan bij sociale verhuur nog allerlei vormen van uitkerings- en toeslagenfraude.

4. Is fraude met sociale huurwoningen nieuw?
Nee, Amsterdamse corporaties schatten al jaren dat het gaat om ruim tien procent van hun woningen, 16.000 sociale huurwoningen en 2000 vrijesectorwoningen. Door de groeiende woningnood levert oplichting steeds meer geld op. Volgens sommige schattingen is twintig procent van de sociale woningen in handen van fraudeurs. Zo lijkt het er op dat de woonfraude niet stabiel blijft, zoals corporaties eerder stelden, maar epidemisch groeit.

5. Wat doet de overheid hiertegen?
Corporaties, gemeenten en de rijksoverheid weten dat sociale huurwoningen fraudemagneten zijn. Er werden daarom bestrijdingsteams opgetuigd. In Amsterdam is een gemeentelijk meldingssysteem, Zoeklicht, opgericht. Het Amsterdams college zegt er bovenop te zitten. Woningcorporaties pleiten ervoor meer informatie tussen overheidsinstellingen te delen.

6. Wat is het resultaat?
Dat het virus woonfraude nog altijd aan de winnende hand is. Intussen bemoeilijkt de nieuwe privacywetgeving het fraudeonderzoek. Deze week buigt ook de Tweede Kamer zich over dit probleem.

Lees ook: Corporaties ontbonden 821 huurcontracten om fraude

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden