PlusPunt voor punt

Hoe kon het zo fout gaan met het dak van het AZ-stadion?

Sanne Schelfaut
Het deels ingestorte dak van het stadion van AZ. Beeld ANP
Het deels ingestorte dak van het stadion van AZ.Beeld ANP

1. Wie onderzoekt wat?

Er doen verschillende partijen onderzoek naar de oorzaak van de instorting. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet een verkenning in Alkmaar. Aan de hand daarvan wordt over twee weken besloten of er een volledig onderzoek komt, dat ongeveer een jaar duurt.

AZ zelf heeft ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV ingeschakeld om grondig te bekijken wat er is misgegaan.

Ook de politiek roert zich; de VVD kondigde al aan een Kamerdebat aan te vragen over het ingestorte stadion. “Er hadden tientallen doden kunnen vallen,” twitterde Kamerlid Daniël Koerhuis.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland laat weten dat er op dit moment geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar het dakincident. Dat was een ander verhaal in Twente, waar het OM in 2011 wél onderzoek deed naar het deels instorten van de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Hierbij kwamen twee bouwvakkers om het leven. Deze zaak sleepte, tot groot verdriet van de nabestaanden, zes jaar voort. In 2017 troffen betrokken bouwbedrijven en het OM een schikking en werd een strafzaak vermeden.

2. Hoe lang is het stadion onbespeelbaar?

Deskundigen verwachten dat AZ minimaal een paar weken zal moeten uitwijken naar een ander stadion (ADO Den Haag). In elk geval de komende twee wedstrijden worden in Den Haag gespeeld.

3. Is er al iets bekend over de kosten?

Die zullen vermoedelijk in de miljoenen euro’s lopen. De AZ-woordvoerder laat weten dat het stadion uiteraard is verzekerd, maar dat het nog veel te vroeg is om alles te overzien. “Verder wil ik niet op details ingaan.”

4. Sommige stadions, zoals dat van AZ, hebben duizenden zonnepanelen op het dak liggen. Is dat een veiligheidsrisico?

Als de constructie goed en regelmatig wordt gecontroleerd, zou er niks mogen gebeuren. Bij andere clubs, zoals NAC Breda, worden extra controles uitgevoerd als er sprake is van extra belasting. Ook op het NAC-stadion liggen zonnepanelen. Voordat die panelen werden neergelegd, werd de constructie wat verstevigd. “Je moet zeker weten of de constructie die extra belasting kan dragen, het is ook nodig om een bouwvergunning aan te vragen,” aldus een NAC-woordvoerster.

Verschillende ingenieurs laten ­weten dat bouw- en veiligheidsvoorschriften van stadions in een bouwbesluit vastliggen. “Als dit goed wordt opgevolgd, is er eigenlijk niets aan de hand. Wij zijn zelf niet betrokken bij het AZ-stadion, maar zijn wel benieuwd naar de onderzoeksresultaten,” aldus Arno Pronk van bouwbedrijf BAM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden