Plus Profiel

Hoe CDA-kroonprins Camiel Eurlings de greep op zijn leven en loopbaan verloor

Hoe kon het zo fout gaan met politicus Camiel Eurlings? Biograaf Sonny Motké beschrijft de val van de CDA-kroonprins.

Camiel Eurlings enkele maanden voor zijn vertrek als KLM-topman, juli 2014. Beeld ANP

Hij is een schim uit het verleden. Camiel Eurlings (45) was ooit minister, gedroomd CDA-premier, topman van Nederlands kroonjuweel KLM en bobo in de belangrijkste sportkoepel ter wereld. Nu houdt hij zich schuil, afgerekend op een handgemeen met zijn ex-vriendin.

Een biografie zonder medewerking van de hoofdpersoon brengt hem even terug uit de vergetelheid. “Hij heeft genoeg meegemaakt om drie levens te vullen,” zegt auteur Sonny Motké, die uitzocht uit hoe het zover kon komen.

Tot de Valkenburgse familie van Eurlings wist Motké niet door te dringen. Wel sprak hij zo’n tweehonderd mensen die ‘us Camiel’ kortere of langere tijd meemaakten. Ook daarna weet Motké niet wat er precies tussen Eurlings en model Tessa Rolink is voorgevallen. “Er bestaan twee versies van het verhaal, die heb ik weergegeven. Inmiddels zwijgen beide partijen.”

Volgens Eurlings ging het om een wederzijds handgemeen, Rolink sprak van mishandeling. Zij brak een elleboog en oogkas. Eurlings kreeg een taakstraf.

De biografie beschrijft een getalenteerd mens die de greep op zijn leven verloor. Volgens Motké werd Eurlings gegijzeld door een hang naar liefde en door eenzaamheid. “Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een slapstickfiguur. Ik heb geprobeerd te kijken naar wie hij echt is: iemand die nooit de balans tussen werk en privé heeft gevonden.”

Tragische schoonheid

Het sleutelmoment is Eurlings’ afscheid van de politiek in 2010. De minister, 36 jaar jong, kiest voor de liefde, wil een gezin stichten met zijn Hongaarse vriendin. “Het is een moment van tragische schoonheid,” zegt Motké. “Voor het eerst in zijn leven kiest Eurlings zélf ergens voor. Tot dan toe was zijn carrière door anderen bepaald. Altijd werd hij neergezet als jonge frisse opvolger van de oude garde.”

Zijn vriendin verliet hem een paar weken later – ze had een ander. Gebroken vluchtte Eurlings in zijn werk. Bij KLM klom hij op tot de allerhoogste positie, tot hij in 2014 werd ontslagen. “Hij had nog nooit een bedrijf geleid en dat wreekte zich. Eurlings kwam vaak niet opdagen bij vergaderingen en kon geen harde beslissingen nemen.”

Controlfreak

Na deze eerste kras op zijn blazoen volgde in 2015 de Rolinksaga. Van een jonge hond met bijzondere gaven veranderde Eurlings in een schichtige controlfreak. “Zodra hij over zichzelf moest praten, raakte hij het vermogen kwijt om met de buitenwereld om te gaan. Hij schaamde zich zo voor wat er met Rolink is voorgevallen, was zo bang dat het een staartje kreeg, dat hij er nooit in is geslaagd om een eerlijk verhaal te vertellen. Daardoor bleef het hem achtervolgen.”

Inmiddels lijkt Eurlings van de aardbodem verdwenen. Onduidelijk is waar hij woont en hoe hij aan geld komt. Motké: “Als ik met mensen over Eurlings sprak, hadden we het vaak in de verleden tijd over hem. Alsof hij dood is. Maar hij is pas 45.”

Motké hoopt dat Eurlings vindt wat hij zoekt: een rustig leven. En een comeback? De auteur verwijst naar een opmerking van Jos Som, CDA’er en oud-burgemeester van Kerkrade: “Als Camiel iets wil betekenen, moet hij over bepaalde drempels heen stappen. En mensen vergeven, anders vergiftig je jezelf.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden