PlusNieuws

Historisch café Kadoelen is een bouwval, de buurt wacht intussen nog steeds op heropening

Bij het historische Café Kadoelen op de Landsmeerderdijk in Noord, dat in 2016 sloot en in 2019 gedeeltelijk illegaal werd gesloopt, gebeurt nog altijd niets. De eigenaar van het perceel wil er een café en woning bouwen, maar daar is geen vergunning voor.

Jesper Roele
Het voormalig Café Kadoelen raakt meer en meer vervallen. Beeld Jean-Pierre Jans
Het voormalig Café Kadoelen raakt meer en meer vervallen.Beeld Jean-Pierre Jans

Uit historisch onderzoek bleek vijf jaar geleden dat Landsmeerderdijk nummer 195 al ruim vier eeuwen onafgebroken een horecalocatie is. Tot 2016, toen de laatste uitbater gesommeerd werd het café te sluiten omdat het gebouw onveilig was geworden. Een jaar later kocht projectontwikkelaar Ferry Prud’homme de Lodder het perceel met daarop de restanten van het gebouw.

Sindsdien gebeurde er weinig tot niets met het pand, dat langzaam terug wordt gevorderd door de natuur. Wel werd het gebouw begin 2019 gekraakt, gedeeltelijk illegaal gesloopt door de projectontwikkelaar en brak er brand uit. Nu is er op het perceel vooral veel onkruid, naast een pand dat al zeven jaar onveilig is en een bord dat de komst van een café en een dijkwoning belooft.

Beschermde dieren

Van de Steege Makelaars, waar volgens het bord meer informatie opgevraagd kan worden, laat weten dat het ‘een aankondiging’ is. “De verkoop is nog niet gestart. Wij wachten op de ontwikkelaar, die bezig is met allerlei aanvragen.” Leloup Architecten, dat ook op het bord genoemd wordt, zegt dat het ligt aan de gemeente. “Die doet moeilijk.”

Woensdagavond werd de kwestie in de stadsdeelcommissie van Noord besproken op initiatief van Lodewijk Bleijerveld (PvdA). Hij wilde van stadsdeelvoorzitter Brahim Abid weten hoe het kan dat het zo lang duurt en wat de plannen van de eigenaar zijn. Abid legde uit dat de omgevingsvergunning voor de bouw van de woning en het café ‘in behandeling’ is.

“Het plaatsen van een bouwbord met een bepaalde afbeelding betekent nog niet dat de eigenaar in staat is dat project te realiseren,” zei Abid. Daaraan voegde de stadsdeelvoorzitter toe dat hij vanwege de privacywetgeving ‘beperkt’ is in welke informatie hij kan delen. Een woordvoerder van het stadsdeel bevestigt desgevraagd dat de eigenaar nog stukken moet aanleveren, er onderzoek wordt gedaan naar beschermde dieren die op de plek zouden leven en dat bewoners zienswijzen hebben ingeleverd over de vergunningsaanvraag voor de dijkwoning en het café.

Groot terras

Een van die bewoners is Marjan Tijsen, die achter het oude café woont. “Wij hebben met de meeste directe buren bezwaar aangetekend, want het plan is nu dat er een café komt voor negenennegentig personen met een groot terras aan de achterzijde,” legt ze uit. “Er zal met zekerheid sprake zijn van parkeer- en geluidsoverlast en verstoring van de natuur op het aangrenzende eiland. Daar wordt niemand blij van.”

“Het oude café was op dijkniveau, met aan de zijkant een klein terras. Nu behelst het plan twee verdiepingen met uitbouw binnendijks op souterrainniveau, waarbij het dak als terras zal dienen,” vult Tijsen aan. “Dat is voor ons te grootschalig.”

Nils Mevius, die aan de overkant woont, heeft de plannen goed bestudeerd. “Alles ademt: we proppen er een café in omdat het moet.” Hij refereert daarmee aan de eerste plannen die Prud’homme de Lodder had. Twee woningen wilde hij bouwen, en voor horeca was geen plek meer. Daar ging het stadsdeel niet mee akkoord.

“Het lijkt de buurt nog altijd heel leuk als er een mooie tent komt, maar op deze manier weten ze dat de buren bezwaar gaan maken,” zegt Mevius.

Abid beloofde de stadsdeelcommissie te gaan kijken of hij de eigenaar kan aanspreken ‘het bestaande gebouw in orde te maken’. Al lijkt het café er daarmee niet sneller te komen, zoals Bleijerveld graag zou zien. “Het was een oude kroeg. Er ontbreekt hier echt een leuke horecalocatie voor de buurt. Het zou mooi zijn als hier naar de wens van de buurt snel iets kan komen.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden