Hillegom heeft nu zijn eigen Beatlesmonument

Het Noord-Hollandse Blokker heeft al jaren een Beatlesmonument. In het Zuid-Hollandse bollendorp Hillegom wordt er zaterdag ook één onthuld.

- Beeld Youtube
-Beeld Youtube

Dat The Beatles in 1964 twee concerten gaven in de veilinghal van Blokker is onder muziekliefhebbers algemeen bekend. Dat de groep eerder tijdens hun roemruchte bezoek aan Nederland, deze week 55 jaar geleden, ook optrad in zalencomplex Treslong in Hillegom, behoort niet bij al die liefhebbers tot de basiskennis.

Een echt concert was het ook niet; voor de Vara-televisie playbackte de groep zes songs. In een half uur was het gebeurd. Voorafgaand aan het optreden in Tres­long, waar in die tijd wel vaker tv-programma’s werden opgenomen, mochten de aanwezige tieners vragen stellen aan The Beatles. Eindelijk antwoord op de belangwekkende vraag of zij zelf hun sokken stopten: neen, dat deden zij niet.

De fans in de zaal waren aanvankelijk wat teleurgesteld dat The Beatles in Treslong niet echt zongen en speelden, maar vanaf Long Tall Sally (nummer 4 op de mini-setlist) brak in de studio evengoed een gezellige puinhoop los: jongens en meisje daalden vanaf hun zitplaatsen af naar de vloer om daar te dansen, sommige echt vlak bij The Beatles, die het zo te zien allemaal wel vermakelijk vonden.

In het zaterdag in het Hillegomse Van Nispenpark te onthullen monument (uitgevoerd in plaatstaal, naar een ontwerp van kunstenaar Nicolas Dings) hebben The Beatles geen herkenbare gezichten. Daarmee wordt een merkwaardige voetnoot in de Beatlesgeschiedenis omzeild: tijdens de tournee waarvan het bezoek aan Nederland onderdeel was, werd drummer Ringo Starr wegens ziekte vervangen door invaller Jimmy Nicol.

Op het Beatlesmonument in Blokker zijn de groepsleden wel duidelijk te herkennen. Op de oorspronkelijk versie van het monument, dat in 1999 werd onthuld, was niet Jimmy Nicol maar Ringo Starr te zien. Geschiedsvervalsing, vonden nogal wat Beatlesfans. In 2013 werd in Blokker een nieuwe versie van het monument onthuld, waarbij Nicol alsnog de eer kreeg die hem toekomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden