Plus

‘Hij riep: ‘Bel alsjeblieft de politie, ik ben ontvoerd’’

De 56-jarige ontvoerde man uit Hoofddorp, die gisternacht gewond werd aangetroffen in een woonwijk in Delft, is herenigd met zijn familie. De man werd gisternacht uit een ­auto gezet, waarna hij hulp zocht bij geschrokken omwonenden.

Sebastiaan Quekel en Michiel van Gruijthuijsen
De Van Assendelftstraat in Delft. Het slachtoffer van ontvoering werd hier uit een auto gezet. Beeld Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio
De Van Assendelftstraat in Delft. Het slachtoffer van ontvoering werd hier uit een auto gezet.Beeld Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio

De ontvoerde man is waarschijnlijk ergens in de buurt van de Van Assendelftstraat in Delft uit de auto gezet door enkele ontvoerders. Wat betekent dat er meer mensen betrokken zijn bij de mysterieuze kidnap van de Noord-Hollander, dan de zes mannen die vorige week al werden aangehouden. Het slachtoffer was gewond, werd naar het ziekenhuis gebracht maar is inmiddels alweer met zijn familie herenigd.

Ducttape

In de Van Assendelftstraat in Delft raakten ze er gisteren niet over uitgepraat. “Ik hoorde iemand ‘help, help’ roepen en heb toen het alarmnummer gebeld,” zegt een bewoonster die liever anoniem wil blijven. Een man die verderop in de straat woont, laat op zijn telefoon beelden van zijn ­beveiligingscamera zien: om 00.28 uur rijdt er een auto vanuit het Bieslandsepad, om de hoek bij recreatiegebied Delftse Hout, door de straat. Het voertuig staat zo’n twintig seconden stil en rijdt dan weer weg. Drie minuten later rijdt een ander voertuig keihard in omgekeerde richting door de korte en krappe straat.

“Best vreemd toch?” zegt de eigenaar van de camera. Volgens de politie werd de ontvoerde man rond 00.45 uur gewond aangetroffen in de Van Assendelftstraat. Diverse bewoners van die straat zijn erg geschrokken. “Ik was een serie aan het kijken t oen er rond kwart voor een voortdurend werd aangebeld,” zegt ‘Priscilla’ tegen calamiteitenwebsite District8. “Ik keek uit het raam omdat ik ’s nachts niet zomaar de deur open wil doen.”

Priscilla zag een man in een open bloesje, met ducttape rond zijn armen en hoofd. “Hij riep: ‘Bel alsjeblieft de politie, ik ben ontvoerd!’ Ik vond het raar, maar heb toch maar gebeld.” Ze liep naar beneden en zag de man ­inmiddels op de straat liggen. Ze mocht de man van de politie geen deken geven, om de sporen op zijn ­lichaam niet uit te wissen. “Hij was blij dat hij geholpen is door die meiden,” vult buurvrouw Erica aan. “Hij viel gewoon neer omdat hij op was denk ik. De wanhoop stond in zijn ogen.”

De politie kan niks zeggen over de verwondingen. De politie is nog op zoek naar één of meer ontvoerders die de man in – of in de buurt van – het kleine straatje in Delft uit de auto hebben gezet.

Motief onduidelijk

De ontvoering van de man begon vorige week donderdag in Cruquius. Het Openbaar Ministerie loofde al snel 15.000 euro uit voor de tip die zou leiden tot de oplossing van de zaak. De politie meldde eerder al er ernstig rekening mee te houden dat de daders zich hadden vergist en dat een andere man het doelwit van de ontvoerders was. “Uit het onderzoek van het Team Grootschalige Opsporing is tot nu toe gebleken dat er geen enkele aanwijzing is dat de ontvoerde man deel uitmaakt van het criminele circuit. Het is op dit moment dan ook niet duidelijk wat het motief is van de ontvoering.”

Al snel werden zes mannen aangehouden in Gouda: drie Rotterdammers van 22, 22, en 30 jaar, een 31-jarige man uit Zwijndrecht, een 33-jarige man uit Dordrecht en een man van 30 jaar zonder bekend woonadres. Maar van het slachtoffer ontbrak nog elk spoor. Voor zijn leven werd dan ook gevreesd. Tot gisternacht.

Duikteam

De politie vraagt mensen die beelden hebben van donderdagavond uit ­Cruquius en Gouda en van afgelopen nacht in Delft, om die met hen te ­delen. Het onderzoek naar de ontvoering is nog in volle gang. “De massale media-aandacht en de hulp en het meedenken vanuit de samenleving hebben het onderzoek geholpen,” meldt de politie. “De politie en het OM willen iedereen daarvoor bedanken.”

Gisternacht deed het duikteam van de politie nog onderzoek in en rondom het water van de Nieuwe Gouwe in Gouda. Het is niet duidelijk of dat iets heeft opgeleverd. In verband met het onderzoek naar overige verdachten wil de politie op dit moment niet meer informatie kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden