Het ziet er goed uit voor terrassen: ‘Seinen op groen’ voor versoepelingen

Het kabinet besluit formeel pas dinsdag, maar het oordeel hangt al in de lucht: op 28 april worden de meest strikte coronamaatregelen versoepeld. Haagse bronnen melden dat de ‘seinen op groen’ staan, ook binnen het OMT ziet men ‘lichtpuntjes’. ‘Met potlood tekenen we nu voor de eerste stap van versoepelingen.’

Dinsdag valt het besluit: gaan de terrassen open op 28 april? Beeld ANP
Dinsdag valt het besluit: gaan de terrassen open op 28 april?Beeld ANP

De vorige week gepresenteerde openingsstrategie van het kabinet voorziet op 28 april de beëindiging van de avondklok (en verruiming van de thuisbezoekregels), ook kunnen terrassen dan worden heropend (onder voorwaarden) en winkels krijgen ruimere openingstijden.

Hoewel de besmettingscijfers nog relatief hoog zijn, kreeg het kabinet zondag in het Catshuis ‘lichtpuntjes’ voorgespiegeld, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) maandagmiddag voor aanvang van een overleg. “In de ziekenhuizen is het nog vol en razend druk, maar we zien wel een afname in het dagelijks aantal mensen dat in het ziekenhuis terecht komt.”

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA): “Ik wil niet zeggen dat we het licht hebben gezien, maar we gingen wel met een goed gemoed naar buiten bij het Catshuis.” Haagse bronnen zeggen daarom dat er ‘groen licht’ gloort. Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven dinsdagavond een persconferentie.

Optimistische teksten

Ook binnen het OMT klinken optimistische teksten, al zijn de experts voorzichtiger over het moment waarop alles mogelijk wordt: “De afvlakking, het plateau, is te zien. Je kunt altijd langer wachten om zeker te zijn, maar dat is aan de politiek.” Een andere ingewijde zegt: “De modellen gaan de goede kant op. Je kan alleen twijfelen of 28 april al het moment is, of dat een week later toch beter is.”

Betrokkenen gaan er vanuit dat de terugslag minder heftig wordt als de aantallen infecties en ziekenhuisopnames toch weer oplopen na versoepelingen. Met honderdduizenden vaccinaties per week, steeds meer mensen die het virus hebben gehad en een seizoenseffect zal een ‘vierde golf’ lager uitvallen dan de eerdere drie hausses, verwachten kenners.

Uitstel

Als het kabinet dinsdag toch besluit versoepelingen uit te stellen, zou dat een blamage zijn na al het positivisme. Juist vorige week lanceerden Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het nieuwe ‘openingsplan’. Een zes-stappenstrategie van versoepelingen om tot een ‘normale zomer’ te komen. Stap één daarbij vormen de versoepelingen van 28 april. Als daar dinsdag alsnog een streep door moet, is het ‘gejojo’ tussen blijdschap een teleurstelling een feit. Dat zou na de vorige heropeningsplannen – een routekaart, regionale aanpak - weer een nederlaag zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden