Plus

Het wisselgeld komt in de knel door failliet Securcash

De grootste muntentransporteur van Nederland, Securcash, is nu toch failliet. Zitten we binnenkort zonder kleingeld in winkels en restaurants?

Herman Stil
Securcash is een van de laatste zelfstandige geldtransporteurs van ons land.  Beeld Shutterstock
Securcash is een van de laatste zelfstandige geldtransporteurs van ons land.Beeld Shutterstock

1. Wat doet Securcash?

Securcash is een van de laatste zelfstandige geldtransporteurs van ons land. Wie de naam niks zegt, slaat wellicht eerder aan op Brink’s, het geldbedrijf dat in 2015 door het – toen – Duits/Amerikaanse bedrijf werd overgenomen.

Securcash regelt vooral wisselgeld voor winkels en horecagelegenheden. Grote ketens als Kruidvat, Blokker en Gamma laten muntjes en kleine coupures aan briefjes door het bedrijf brengen en halen.

De geldvervoerder is verantwoordelijk voor de helft van het cashgeldverkeer van en naar ­winkels.

Maar dat is een tanende activiteit, omdat wij steeds meer aankopen met de pinpas afrekenen. Inmiddels vindt minder dan 40 procent van de betalingen met echt geld plaats – en dat zal steeds verder dalen.

2. Wat is er nu gebeurd?

Naar verluidt wilde het bedrijf vorige maand al failliet gaan, maar werd dat mede na ingrijpen van De Nederlandsche Bank uitgesteld tot na de drukke kerstdagen. Vorige week vroeg het bedrijf alsnog zelf faillissement aan.

Dat werd – tamelijk uitzonderlijk – door de rechter geweigerd. Er zat nog een miljoen euro in de eigen kas en het faillissement zou vooral zijn bedoeld om gemakkelijk van overtollig personeel af te komen. Wel werd het bedrijf betalings­uitstel verleend.

De bewindvoerders zagen gisteren toch geen andere uitweg dan een nieuwe faillissementsaanvraag, omdat het bedrijf de salarissen over januari niet kan uitbetalen.

Die aanvraag wel werd gehonoreerd. Het ­verwante Securcash Geldverwerking, dat 40 miljoen euro tegoed heeft van het moederbedrijf, zal snel volgen.

3. Waarom is dat nodig?

Doordat we steeds minder wisselgeld gebruiken, maar ook door de overname van Brink’s vier jaar geleden. Daarna heeft het bedrijf flink gesaneerd – zo werd de geldvestiging in ­Amsterdam gesloten – maar doordat Brink’s zijn onderkomens langdurig had gehuurd, ­bleven de kosten oplopen.

Het verlies, in 2016 een miljoen euro per maand, werd door de ingrepen wel terug­gebracht, maar de afgelopen tijd ging maan­delijks steevast nog een half miljoen verloren.

4. Raken de pinautomaten nu leeg?

Nee. De tak die geldautomaten voedt, staat ­buiten het faillissement. De banken doen ­bovendien via G4S deels zelf het geldtransport van en naar de pinautomaten en bankfilialen.

De curatoren van Securcash hebben bovendien op voorspraak van De Nederlandsche Bank via de vier grootbanken ‘gelimiteerde’ ­financiering geregeld om het geldtransport de komende vier weken door te zetten. Daarbij gaat het vooral om het brengen en afhalen van geld van winkels.

Uitzonderlijk is ook dat winkels in die periode zonder risico wisselgeld kunnen ‘kopen’ en ‘verkopen’ bij het failliete bedrijf. Die geldstroom valt niet onder het faillissement. Zou het niet lukken het wisselgeld te leveren, dan krijgen winkels hun geld toch terug.

5. Hoe nu verder?

Securcash kan nog maximaal zes weken doordraaien, dan is het personeel, dat gisteren ­formeel is ontslagen, definitief weg. In de ­tussentijd werken de curatoren aan een ­verkoop of doorstart, waarover met ‘een aantal partijen’ wordt gepraat. Of concurrenten G4S en RCCS daaronder vallen, is niet duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden