PlusInfographics

Het vaccineren in zes grafieken: effect bij ouderen steeds beter zichtbaar

Dat het vaccineren in Nederland langzaam effect begint te hebben, is te zien in deze grafieken. Bij ouderen neemt het aantal besmettingen gestaag af. Bij mensen onder de 50 jaar is juist het omgekeerde het geval.

Tamo van Lochem en Chris van Mersbergen

1. Besmettingen per leeftijdsgroep
In onderstaande grafiek is het effect van de vaccinatiecampagne bij ouderen goed te zien. In de categorieën 90-plus en 80 tot 89 jaar blijft het aantal besmettingen sinds de piek in december - ongeveer een week na de afkondiging van de harde lockdown - gestaag dalen. In de leeftijdsgroepen daaronder gaat het aantal besmettingen sinds februari juist weer omhoog. Met name in de jongste doelgroep is dat goed te zien.

De vaccinatiecampagne tegen corona lijkt de enige logische verklaring voor het verschil in besmettingen. Nederland begon in januari met vaccineren, waarbij de alleroudsten als eerste aan de beurt kwamen. Inmiddels is ook een groot deel van de 80- tot 89-jarigen gevaccineerd. Van de Nederlanders onder de 60 hebben tot nu toe alleen zorgmedewerkers en een deel van de kwetsbare mensen een coronaprik gehad.

Tekst gaat verder onder grafiek.

2. Veel minder besmettingen in verpleeghuizen
Het effect van het vaccineren is ook goed te zien in de verpleeghuizen, waar met name 80-plussers wonen. Ook daar daalt het aantal besmettingen sinds eind december. Gemiddeld waren er in de verpleeghuizen begin april twintig keer minder besmettingen als op het hoogtepunt, ruim drie maanden daarvoor.

Tekst gaat verder onder grafiek.

3. Over de gehele linie nog altijd geen daling
Ter vergelijking: als je naar alle Nederlanders kijkt, begon het aantal besmettingen sinds half februari juist weer te stijgen, nadat de harde lockdown vanaf december aanvankelijk voor een daling zorgde. De laatste weken is het aantal infecties zo’n beetje gestabiliseerd.

Tekst gaat verder onder grafiek.

4. Vaccinatiegraad neemt maar langzaam toe
Minister Hugo de Jonge beloofde dat elke Nederlander die dat wil, voor begin juli in elk geval één coronaprik zou kunnen krijgen. Dat er nog een fikse weg te gaan is om dat doel te bereiken, blijkt uit onderstaande grafiek. In de afgelopen maanden nam de vaccinatiegraad onder Nederlanders maar mondjesmaat toe. Afgelopen week werd opeens een forse sprong gemaakt. Maar dat kwam grotendeels door een nieuwe rekenmethode. Het is dus niet zo dat er vorige week opeens gigantisch veel meer werd geprikt dan in de weken ervoor.

Tekst gaat verder onder grafiek.

5. Aantal prikken per dag: tempo lijkt flink gestegen
Onderstaande grafiek laat zien hoeveel vaccinaties er per dag worden gezet. Na een heel voorzichtig begin, steeg het tempo met horten en stoten. Onder meer de onrust rond het AstraZeneca-vaccin gooide roet in het eten. Toch is het vaccinatietempo de laatste weken flink gestegen, stelt het RIVM. Al weet niemand in Nederland zeker hoeveel prikken er per dag nu precies worden gezet.

Tekst gaat verder onder grafiek.

6. Plotseling staan we in de middenmoot
Hoe doet Nederland het vergeleken met andere landen? Onderstaande grafiek laat zien hoeveel prikken er in andere Europese landen en de Verenigde Staten zijn gezet per honderd inwoners. Nederland heeft zich door de nieuwe berekening van het aantal vaccinaties opgewerkt richting de subtop, zo blijkt. Al lopen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog ver voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden