Nieuws

Het regent zaterdagochtend vallende sterren door meteorenzwerm

Wie zaterdagochtend een blik op de hemel werpt, ziet mogelijk zomaar een of meer vallende sterren. Een van de meest flitsende meteorenzwermen, de Perseïdenzwerm, raast voorbij de Aarde. Spot je een vallende ster, dan mag je een wens doen.

Het Parool
Wie een vallende ster ziet, mag een wens doen. Beeld ANP
Wie een vallende ster ziet, mag een wens doen.Beeld ANP

De Perseïden vormen een van de actievere zwermen die vanaf Aarde te zien is. Met 214.000 kilometer per uur dringen stukjes ruimtesteen, afkomstig van de komeet Swift-Tuttle, de dampkring binnen. Bij dat binnendringen verbranden de stukjes steen, wat een licht spoor aan de hemel oplevert.

Zaterdag rond 08.00 uur schieten de meeste meteoren voorbij, meldt Weerplaza. Zijn alle omstandigheden perfect, dan zouden tachtig meteoren per uur te verwachten zijn. Zo spectaculair als voorgaande jaren wordt het waarschijnlijk niet, omdat het hoogtepunt valt om 08.00 uur bij daglicht. Het beste moment om de Perseïden te spotten is rond 04.45 uur zaterdagochtend, met mogelijk vijftien tot twintig vallende sterren.

Het waarnemen van de vallende sterren wordt ook bemoeilijkt door bijlicht van de dan net voorbije volle maan. Op de dagen voor en na het piekmoment zijn er ook meteoren te zien, maar dit zullen er veel minder zijn.

Doe een wens

Je moet er je wekker voor zetten, maar met een beetje geluk spot je een ster en mag je een wens doen. Over geluk gesproken: de kans dat je een vallende ster ziet, is groter dan dat je een klavertje vier tegenkomt. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen. De kans op bewolking komende nacht vrij klein, melden de meteorologen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden