PlusAnalyse

Het politieke debat over de coronacrisis is uitgelopen op haantjesgedrag

Het politieke debat deze week over de coronacrisis is uitgelopen op haantjesgedrag. Parlementariërs spraken vooral hun achterban toe, de coalitie en coronaminister De Jonge kregen de klappen.

Wilders deed persoonlijke aanvallen op  De Jonge. Beeld ANP
Wilders deed persoonlijke aanvallen op De Jonge.Beeld ANP

Politieke duiders voorspelden het al: na het zomerreces zouden de debatten aan het Binnenhof, die bijna allemaal over de coronacrisis gaan, in snel tempo politieker worden. Ze hoefden niet te wachten tot 1 september, op de kalender het begin van het nieuwe politieke seizoen. Ongelukkige communicatie vanuit het kabinet gaf politieke partijen de kans om nu al hun politieke stokpaardjes te berijden.

Dat is logisch gedrag, want half maart zijn er landelijke verkiezingen. Partijen buigen zich nu over de kieslijsten en wie die lijst mag aanvoeren. Bij het CDA trok Hugo de Jonge onlangs aan het langste eind bij de de lijsttrekkers­verkiezing, maar De Jonge is ook dé corona­minister. Deze dubbele pet werd hem bij het eerste de beste debat ingewreven door zijn tegenstanders, met PVV-leider Geert Wilders voorop.

Op zijn neus gegaan

Die suggereerde dat minister De Jonge een plan voor verplichte quarantaine vooral probeerde door te drukken ‘om het gezicht van de heer De Jonge als CDA-leider te redden’. En later zei Wilders: “Het heeft te maken met de nieuwe leider van het CDA, die het niet kon hebben voor zijn image, achterban en uitstraling dat hij op zijn neus is gegaan.”

Het werd zelfs even heel persoonlijk toen de PVV-leider in het debat tegen premier Rutte meldde over De Jonge: “Hij ziet er overigens lijkwit en slecht uit, zei ik net tegen collega’s. Dat gun ik hem niet voor iemand die net op vakantie is geweest. Hij ziet er gestrest uit.”

Rutte deed bijzonder weinig om die aanval te pareren. Hij kwam niet verder dan: “Overigens heb ik Hugo de Jonge nooit bruiner gezien dan vandaag.”

De politieke scoringsdrift kwam ook elders in het debat meermaals naar voren, zij het veel subtieler. Zo brak Jesse Klaver (GroenLinks) een lans voor de positie van de jongeren tijdens de crisis, hield Rob Jetten (D66) een pleidooi om studenten fair te behandelen in coronatijd en presenteerden CDA en VVD zich ouderwets als rechtse law-and-orderpartijen. De SP maakte een punt van de gebrekkige positie van zorgmedewerkers. En de Partij voor de Dieren? Die kon de gevaarlijke nertsenfokkerijen en slachthuizen niet negeren.

Huzarenstukje

Het deed een medewerker van een minister in de wandelgangen de wenkbrauwen fronsen. “Iedereen heeft het wel heel erg druk met het eigen electoraat. We zitten nog steeds in een coronacrisis toch, of vergis ik me? Dat lijkt me veel belangrijker.”

Het huzarenstukje van politiek gedrag kwam pas toen Kamerleden van de coalitie weigerden hoofdelijk te stemmen over een motie van de PVV om zorgmedewerkers structureel beter te betalen. Het gaat om een grijsgedraaide plaat, waar de afgelopen maanden al een handvol keren over is gestemd; deze wens heeft nog nooit een Kamermeerderheid behaald.

De coalitiepartijen hadden ook nog officieel een punt met hun weigering, omdat is afgesproken dat in crisistijd nooit onmiddellijk per Kamerlid hoeft te worden gestemd over belangrijke moties.

Toch vlogen vanuit de oppositie al snel online de verwijten in het rond. Klaver (GroenLinks): “Ongelofelijk en ondemocratisch wat er net gebeurde in de Tweede Kamer.” Asscher (PvdA): “Kamerleden van de coalitie ontvluchten hun werk om niet te hoeven stemmen over een motie voor meer salaris.” Marijnissen (SP): “Wat een schande. Coalitiepartijen blijven structurele waardering voor de zorg blokkeren.”

Snel gescoord

De oppositieleiders waren allemaal op de hoogte van de Kamerregels. Maar ze beseften ook allemaal hoe ‘ontzettend lomp’ de weigering om te stemmen zou overkomen, aldus een vooraanstaand Kamerlid van de coalitie. Dus dat puntje was snel gescoord.

Nog zeven maanden te gaan tot woensdag 17 maart 2021, de dag van de Tweede Kamer­verkiezingen.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden