PlusAchtergrond

Het optimisme van Rutte en Kaag lijkt vooral voor de bühne

De zomerstop zit erop, maar een doorbraak in de formatie lijkt nog ver weg. Mogelijk dat het afscheid van de bedompte Stadhouderskamer voor een opening in de gesprekken zorgt.

Niels Klaassen en Laurens Kok
We hebben goede energie,’ zei Sigrid Kaag (D66) gisteren na het weerzien met informateur Hamer. Beeld ANP
We hebben goede energie,’ zei Sigrid Kaag (D66) gisteren na het weerzien met informateur Hamer.Beeld ANP

Het ei is gelegd. Maar hoe het eruit ziet of smaakt, blijft gissen. In opdracht van informateur Mariëtte Hamer zetten VVD en D66 zich de afgelopen weken aan het schrijven van bouwstenen voor een regeerakoord. Het resultaat ligt er nu, en is volgens D66-leider Sigrid Kaag – ­uiterst voorzichtig geformuleerd – ‘een aanzet tot een opzet van een regeerakkoord’.

Toch wordt de kans klein geacht dat het stuk ooit openbaar wordt, alle mooie woorden van voor de zomer over meer openheid en ‘een ­nieuwe bestuursstijl’ ten spijt. “Het is juist door een te veel aan transparantie dat de formatie nog steeds geen steek verder is,” stelt een ­betrokkene.

Door Rutte en Kaag aan het huiswerk te zetten hoopte Hamer – na een vakantiepauze van drie weken – ‘half augustus’ eindelijk zover te zijn dat de onderhandelingen over een nieuw kabinet echt kunnen beginnen. Vier partijen zijn nog over als mogelijke regeringspartners: CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie.

PvdA en GroenLinks samen

Alle vier komen ze vanmiddag – 153 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen – langs bij Hamer. Rutte en Kaag schuiven telkens ook aan. Als eerste is CDA-leider Wopke Hoekstra aan de beurt. Hij neemt voormalig fractievoorzitter Pieter Heerma mee, die vier jaar geleden ook de secondant was van Sybrand Buma. Daarna is het de beurt aan Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks). Om te benadrukken dat de twee linkse partijen écht niet zonder elkaar ­willen regeren, verschijnen zij als duo. Ten ­slotte is Gert-Jan Segers van de ChristenUnie te gast. Hij komt als enige in zijn eentje.

Of dat gezelschap vandaag wél te zien krijgt wat Rutte en Kaag hebben opgeschreven, is de vraag. Een ingewijde stelt dat het meer voor de hand ligt dat de potentiële coalitiepartners ­worden bijgepraat over de ‘lijn’ die VVD en D66 samen hebben uitgezet.

‘Goede energie’

Dat er eindelijk schot in de formatie komt is twijfelachtig. Als Hamer had gehoopt dat de partijleiders na een paar weken camping of ­vakantiehuisje wat flexibeler op het Binnenhof zouden verschijnen, komt ze bedrogen uit. De politieke blokkades, de voor- en afkeuren hebben de zomerstop stuk voor stuk overleefd.

VVD en CDA lieten vorige week al doorschemeren dat hun positie niet is veranderd: zij willen niet met PvdA én GroenLinks in één kabinet, zoals Kaag zo hoopt. Kaag liet op haar beurt weten dat zij nog altijd niet in zee wil met de ChristenUnie. Althans, ‘niet in deze fase’. Tegelijkertijd laten de linkse partijen elkaar niet los en reageert de ChristenUnie terughoudend op een doorstart van het huidige kabinet, waar VVD en CDA juist wel oren naar hebben.

Hoewel VVD en D66 zelf nog altijd niet op hetzelfde spoor zitten, houden Rutte en Kaag voor het oog van de camera’s de moed erin. “We hebben goede energie,” zei Kaag gisteren na het weerzien met Hamer. VVD-leider Rutte merkte op dat iedereen ‘zeer gemotiveerd is’ om er ‘snel uit te komen’.

Dat optimisme lijkt vooral voor de bühne. ­Achter de schermen blijven partijen vooral ­verbaasd over de halsstarrigheid van de ander, overigens zonder zelf bereid te zijn concessies te doen.

Overeenkomsten

Informateur Hamer stelde voor de zomerstop nog vast dat partijen onderling sterke ‘beelden’ van elkaar hebben en te weinig oog hebben voor de inhoudelijke overeenkomsten. Volgens haar zijn er genoeg aanknopingspunten om verder over te praten. Maar het zou wel helpen als er ‘een beetje vrolijkheid’ in de formatie zou ­komen.

Dat is misschien ook de reden dat Hamer ­vandaag verhuist. De formatie gaat van de wat bedompte Stadhouderskamer naar het Johan de Witthuis, op een steenworp van het Binnenhof. Het voordeel van die locatie is dat er meer ruimte is en zelfs een tuin om wat stoom af te kunnen blazen. Wellicht dat het de zo gewenste vrolijkheid brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden