PlusAnalyse

Het ‘martelcomplex’ is een nieuw dieptepunt

Het ‘martelcomplex’ dat de politie heeft ontmanteld in Brabant, is een nieuw dieptepunt dat bewijst dat gewetenloze criminelen voor niets terugschrikken.

Paul Vugts
Tandartsstoel in de martelkamer.  Beeld OMANP
Tandartsstoel in de martelkamer.Beeld OMANP

Martelingen binnen het criminele milieu zijn nieuw noch uitzonderlijk. We kennen de af­geknipte vingers en tenen. Het strijkijzer op het scrotum, over een trottoir geschraapte tanden. Kokend water in een nek. De hasjhandelaar in wiens knieën gaatjes werden geboord en die van pijn en schrik overleed. De Juliëtbende die in de jaren negentig in een schrikbewind stelselmatig drugshandelaren beroofde en folterde.

In Nederland, jazeker.

We kenden nog geen tot in de puntjes af­gewerkt ‘martelcomplex’ van de onderwereld zoals dat in juni is aangetroffen in Brabant. In een loods bij het dorp Wouwse Plantage ­waren in zeven zeecontainers zes cellen en een ‘behandelkamer’ ingericht.

Takkenzaag en scalpels

De recherche deed in Den Haag al onderzoek naar een veertigjarige crimineel toen de Franse en Nederlandse autoriteiten vanaf april live konden meelezen met een goudmijn aan berichten die criminelen elkaar met hun peper­dure smartphones stuurden, via de gekraakte versleutelingsservice EncroChat.

Ook de verdachten in dit onderzoek waanden zich onbespied en stuurden elkaar foto’s van de loods en teksten die over hun doel geen enkele twijfel lieten. Op de foto’s was de tandartsstoel te zien met riemen bij de armleuningen en de voetsteun om een rivaal vast te kunnen gespen.

De mannen beschreven hoe een crimineel zou worden ontvoerd en gemarteld. ‘Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer (informatie) komen.’

De loods werd in de versleutelde berichten aangeduid als ‘de EBI’, verwijzend naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Handboeien aan het plafond. Beeld OPENBAAR MINISTERIE/ANP
Handboeien aan het plafond.Beeld OPENBAAR MINISTERIE/ANP

Het complex zou bijna worden opgeleverd, en was dus nog niet gebruikt. De recherche zag via observatiecamera’s ­mannen dagelijks klussen. Op 22 juni deed een arrestatieteam invallen.

In alle cellen bleken aan het plafond en aan de vloer boeien aangebracht. De ruimtes waren goed geïsoleerd om geschreeuw te dempen en waren voorzien van camera’s. In tassen zat gereedschap om slachtoffers mee te folteren, zoals een snoeischaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien en vingerboeien.

De geplande ontvoeringen werden met grote precisie voorbereid, stelt justitie. Met meerdere ‘teams’, waaronder een observatieteam. De groep had volop wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelwerende vesten, wat een werkwijze suggereert die de laatste jaren ook in andere onderzoeken was opgedoken.

Onderduiken

Via de EncroChatberichten kon de recherche herleiden wie de beoogde slachtoffers waren. Zij werden gewaarschuwd en doken onder. In totaal zijn zes verdachten gearresteerd uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.

De laatste jaren schokten de vermoede groepen rond de beruchte Ridouan Taghi het land met moorden op de onschuldige broer van een kroongetuige en diens advocaat, aanslagen op media, moordplannen voor een journalist, moorden op een misdaadblogger en vrienden van onbereikbare doelwitten et cetera. Taghi cum suis hebben op extreem geweld niet het alleenrecht, zo bewijst deze zaak weer.

De nu gearresteerde verdachten lijken tot het rivaliserende kamp te behoren. Dat zij van plan leken rivalen te martelen, mogelijk uit Taghi’s entourage, stelt de opsporingsdiensten bepaald niet gerust. Als een enkeling zo naïef was te denken dat het ergste met de arrestatie van Taghi en zijn misdaadcompagnons wel achter de rug zou zijn, zal die door de vondst van het martel­complex ruw zijn gewekt.

Een chemisch toilet in de martelkamer. Beeld OPENBAAR MINISTERIE/ANP
Een chemisch toilet in de martelkamer.Beeld OPENBAAR MINISTERIE/ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden