Nieuws

Het lukt GGD’en niet om schurftgolf te bedwingen

GGD’en proberen op verschillende manieren om de schurftgolf te bedwingen, maar dat lijkt niet effectief. Zo loopt in meerdere regio’s het aantal gevallen de afgelopen weken alleen maar op, aldus kennisinstituut op het gebied van gezondheidszorg Nivel.

Het Parool
null Beeld Science Photo Libra/Getty
Beeld Science Photo Libra/Getty

Waar in de regio Groningen drie weken geleden nog een kleine 36 gevallen van schurft per 100.000 inwoners werden gemeld, liep dat vorige week op tot ruim 66 gevallen. Het Nivel baseert zich op cijfers van huisartsen. In de regio Amsterdam steeg het aantal mensen met de huidaandoening van zo’n 52 per 100.000 inwoners tot 75 vorige week. En in de Gooi en Vechtstreek meldden huisartsen afgelopen week een kleine 85 gevallen per 100.000 inwoners, waar dat er drie weken geleden nog minder dan 52 waren.

Gezamenlijke opgave

De GGD in Amsterdam noemt de bestrijding van schurft ‘een gezamenlijke opgave’, waarin huisartsen de regie hebben. “Zij zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en behandeling bij hun patiënten,” aldus een woordvoerder. De GGD zelf verspreidt informatie in onder meer studentenhuizen.

De GGD Groningen verspreidt via sociale media informatie over de infectieziekte. Dat doen meer GGD’en. De dienst overlegt verder met huisartsen en andere zorgverleners over de adviezen bij een diagnose.De GGD Gooi en Vechtstreek voert geen campagne tegen schurft.

Op de vraag waarom het aantal schurftgevallen nou net in deze drie regio’s relatief hoog is, antwoorden de diensten verschillend. De GGD Amsterdam meent dat het te maken kan hebben met factoren ‘zoals een grote stad, veel studenten en toeristen en veel mensen die dicht op elkaar wonen of een huis delen’. De collega’s in de Gooi en Vechtstreek stellen dat studenten vaak nog hun huisarts hebben in de plaats waar hun ouders wonen. “Dat kan een verklaring zijn van het feit dat er bij ons wat meer schurft is.”

Coördinatie gewenst

Het Nederlands Huisartsen Genootschap wijst erop dat studenten geregeld in één huis wonen, met allemaal een andere huisarts, terwijl juist de behandelingen van schurft gelijk moeten lopen om succesvol te zijn. Daarom is juist in die gevallen ‘coördinatie gewenst’. De huisartsen wijzen naar de GGD’en: “Uitbraakbestrijding en surveillance van infectieziekten zijn taken die niet behoren tot het takenpakket van de huisarts, maar zijn belegd bij de GGD.”

Volgens het Nivel kwam het aantal mensen dat zich met schurft bij de huisarts meldt vorige week boven de 40 gevallen per 100.000 inwoners uit. Dat zijn er ongeveer twee keer zoveel als op de top van de schurftgolf vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden