PlusAchtergrond

Het kabinet is gevallen: wat betekent dat voor de coronacrisis?

Vrijdagmiddag is het kabinet-Rutte III gevallen naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Het kabinet is de komende maanden demissionair. Wat betekent dat voor de coronacrisis?

Hans van Soest en Laurens Kok
Premier Mark Rutte na afloop van het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte na afloop van het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

De val van het kabinet hoeft geen invloed te hebben op de aanpak van de coronacrisis. Het kabinet gaat demissionair verder, zoals dat heet. Dat woord betekent ‘aftredend’, de bewindslieden passen dan alleen nog op de winkel totdat er een nieuw kabinet komt.

Een demissionair kabinet mag in principe hetzelfde doen als een gewoon kabinet: het mag plannen indienen waar de Tweede Kamer dan over beslist. Er is in de praktijk wel een belangrijk verschil: het kabinet heeft minder gezag, omdat het niet meer automatisch kan rekenen op de steun van de regeringspartijen.

Over twee maanden, op 17 maart, zijn er verkiezingen, daarna zou het kabinet hoe dan ook al demissionair zijn. In de praktijk hoeft er dus niet veel te veranderen.

Rutte zei er op te vertrouwen dat de oppositiepartijen in de Tweede Kamer niet alle maatregelen die nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden, zullen tegenhouden. Maar achter de schermen houden bewindslieden hun hart vast.

Avondklok

Woensdag lukte het het kabinet al niet om de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak van een avondklok, zelfs niet na de waarschuwing van het OMT dat harder moet worden ingegrepen om te voorkomen dat ziekenhuizen worden overspoeld, nu de Britse variant van het virus veel besmettelijker blijkt te zijn dan de ‘gewone’ variant. De angst is dat partijen zo vlak voor de verkiezingen en zonder dat ze nog gebonden zijn aan een kabinet geen impopulaire maatregelen meer durven te nemen.

Er is een mogelijkheid dat de koning aan partijen vraagt een tijdelijk noodkabinet te formeren om de coronacrisis te bestrijden. Zo’n tijdelijk kabinet kan dan alsnog missionair verder tot aan de verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden