PlusAchtergrond

Het flexkantoor als alternatief voor thuiswerken: ‘De oplossing in coronatijd’

De pandemie kent behalve heel veel verliezers ook winnaars. Flexkantoren gedijen bij het thuiswerkdevies. Wie genoeg heeft van een klein huis of medebewoners kan hier terecht.

We Work, flexwerkbedrijven hebben het moeilijk Beeld Nina Schollaardt
We Work, flexwerkbedrijven hebben het moeilijkBeeld Nina Schollaardt

Het gloednieuwe WeWork aan de Stadhouderskade is vier weken geleden opgeleverd. Er zijn achthonderd werkplekken in het gebouw waar voorheen Tommy Hilfiger huisde. Grote ronde groene stickers geven aan waar gewerkt mag worden, er staat een pak mondkapjes bij de ingang en volgens Thijs Sprangers, directeur van WeWork (dat nog drie vestigingen heeft in Amsterdam), wordt er ‘goed in de gaten gehouden hoeveel mensen er binnen zijn’.

Op de begane grond zijn naast de receptionist twee anderen aan het werk achter hun laptop. De meeste flexwerkers zitten echter op de achtste verdieping, waar ze door de grote ramen uitzicht over de stad hebben.

“De eerste lockdown was heftig,” zegt Sprangers. “Toen zijn we veel ondernemers en zelfstandigen kwijtgeraakt. Logisch, want het was nieuw voor iedereen. Je eerste reactie is paniek en jezelf in veiligheid brengen.”

Toch maakt Sprangers zich geen zorgen over zijn flexplekken. “Flexwerken heeft de toekomst: dat blijkt wel uit deze pandemie. Mensen willen niet de hele dag thuiswerken. Ik kan niet voor anderen spreken, maar bij ons gaat het goed, mede dankzij grote bedrijven die WeWork gebruiken om hun mensen toch een alternatief voor thuiswerken te bieden, zolang ze nog niet terug naar kantoor kunnen.”

Starter buiten de boot

Die optimistische geluiden zijn iets minder te horen bij Eduard Schaepman, ceo van ‘coworkingspace’ Tribes, dat zeven locaties heeft in Amsterdam. In een open brief aan ministeries luidt hij de noodklok. Start-ups en scale-ups komen met de huidige voorwaarden voor de NOW-regeling en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) niet in aanmerking voor overheidssteun, terwijl ze dat wel nodig hebben.

“Ik zie dat van dichtbij,” zegt Schaepman, die veel medewerkers van die doelgroep als klant heeft bij zijn flexkantoren. “De overheid zegt: iedereen met meer dan 30 procent omzetverlies gaan we helpen. Maar scale- en start-ups hebben in het begin alleen maar verliezen.”

Schaepman pleit voor maatwerk en wil dat ministers de huidige regeling herzien zodat startende bedrijven niet buiten de boot vallen.

Schaepman gelooft er ook niet in dat flexkantoren er goed van afkomen in deze tijd. Sterker: hij stelt dat iedereen lijdt en qua bezetting naar beneden is gegaan. “Het trekt sinds april weer aan. Wie zegt dat het alleen maar goed gaat: dat is gewoon niet waar.”

Maarten Beucker Andreae ziet dat anders. “Je moet creatief zijn en je concept misschien aanpassen, maar wij zijn in coronatijd juist de oplossing,” zegt hij.

Ace & Tate, Anna + Nina

Beucker Andreae opende begin vorig jaar Fosbury & Sons aan de Prinsengracht. Je kunt er een suite boeken voor een hele of halve dag. Het is een kantoor met hotelservice, een ‘high-end co-workspace’, aldus Beucker Andreae. “Het gebouw wordt de hele dag schoongemaakt.”

Dat laatste geldt in coronatijd nóg meer. En wie denkt dat Fosbury & Sons louter voor werk is, komt bedrogen uit.

“Het is een clubhuis voor ondernemers. Je kan privé bezoek ontvangen en zakelijk. Hier loopt dat door elkaar, uiteraard binnen de regels. Je kan je afspraak ontvangen in de lobby op de bank, in het restaurant, of achter een bureau in een privékantoor.”

Nog voor de pandemie uitbrak, huurden bedrijven als brillenmerk Ace & Tate, sieraden- en lifestylewinkel Anna + Nina en Ticketswap extra kantoorruimte bij het kantoor aan de Prinsengracht.

“Je wilt soms ergens anders samenkomen. En bedrijven die buiten de stad zitten, willen ook een keer in Amsterdam werken. Wij voorzagen deze trend al, nog voor corona.”

Wat kan er nog?

De eigenaar van de Fosbury en Sonslocatie benadrukt dat hij het jammer vindt dat sommige ondernemers buiten de boot vallen qua overheidssteun, ‘maar we moeten niet vergeten dat ze ook heel veel krijgen’. “Sowieso: flexkantoren mogen open blijven. Dat is al winst an sich en iedereen krijgt belastinguitstel. Daar hoor je niemand over. Veel ondernemers moeten zichzelf nu heruitvinden, het oude werkt niet meer, maar wat kan wel?”

Zowel Fosbury & Sons als WeWork en Tribes hebben nieuwe ‘producten’ gelanceerd door de coronacrisis of leveren die op korte termijn. De dagpas is daar een voorbeeld van. Wie een dagje buitenshuis wil werken, hoeft niet meer direct een maand- of jaarabonnement af te sluiten, maar kan vanaf 15 euro een dag het thuiswerkkantoor ontvluchten.

Bij de flexkantoren van Spaces zien ze de toekomst ook niet somber in, vertelt country manager Karin Poel: “We verhuren nog bijna evenveel kantoren. Maar waar mensen eerst met acht man kwamen, doen ze dat nu met twee. En een groot deel van onze omzet komt voort uit de extra services die we verlenen: koeriersdiensten, lunch, meetingrooms, parkeerplekken. Die vallen nu grotendeels weg. Maar we zien een goede toekomst in onze branche.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden