Plus

Het coronavirus lijkt aan nieuwe opmars begonnen: ‘Het gaat niet de goede kant op’

Het aantal coronabesmettingen neemt na een paar stabiele maanden fors toe. Niet alleen in Nederland, ook elders in Europa groeien de zorgen. ‘Als je vandaag de ziekenhuisopnames ziet, is het duidelijk dat het niet de goede kant opgaat.’

De speciale covid-ic van het VUmc.  Beeld Marc Driessen
De speciale covid-ic van het VUmc.Beeld Marc Driessen

De afgelopen zeven dagen stelde het RIVM gemiddeld 5588 besmettingen per dag vast. Dat aantal ligt 22 procent hoger dan een week geleden en 34 procent hoger dan drie weken geleden. Hoe komt dat? Raken er daadwerkelijk meer mensen besmet, of laten meer mensen zich testen? Dat laatste is ontegenzeggelijk het geval. Het aantal mensen dat naar de teststraat gaat, is grofweg twee keer zo groot als een maand geleden.

Uit andere bronnen blijkt dat in Nederland, vergeleken met februari, een stuk meer mensen rondlopen met luchtwegklachten. In de Infectieradar van het RIVM is een verdubbeling zichtbaar van het aantal mensen dat ‘covidachtige klachten’ ervaart. Huisartsen zien ook dat het hooikoortsseizoen sinds twee weken is losgebarsten. Dat alles kan leiden tot meer drukte in de teststraten.

De vraag is wat je hieruit kunt afleiden. Wat was er eerder, de kip of het ei? Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda, stelt vast dat het ‘lastig’ is de getallen goed te interpreteren. “We zien wat meer fluctuaties in het aantal mensen dat zich laat testen.”

Daarom is het goed, stelt Kluytmans, om niet alleen naar besmettingen te kijken. “Als je vandaag de ziekenhuisopnames ziet, is het wel duidelijk dat het niet de goede kant opgaat. Dat is de betrouwbaarste indicator.”

 Ic-artsen bekijken een longfoto van een covidpatiënt in het VUmc.  Beeld Marc Driessen
Ic-artsen bekijken een longfoto van een covidpatiënt in het VUmc.Beeld Marc Driessen

Andere landen

Voor het eerst in weken lagen er vandaag meer dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal nieuwe opnames stijgt al sinds eind februari licht, maar de laatste dagen gaat het plots tamelijk snel. Per dag worden nu gemiddeld 205 mensen opgenomen op een verpleegafdeling. Dat getal ligt 17 procent hoger dan een week geleden. Het aantal ic-opnamen is met veertig per dag bijna twee keer zo hoog als een maand geleden, toen dat getal op 23 lag.

Het virus lijkt dus echt aan een nieuwe opmars begonnen. Ook in andere Europese landen stijgt het aantal besmettingen. Gemiddeld gaat het voor de EU om een toename van 23 procent in een week tijd. In bijvoorbeeld Italië en Frankrijk zijn de maatregelen weer strenger geworden.

De vraag is wat de groei van het aantal besmettingen drijft. Terug naar Nederland: zijn de versoepelingen – scholen deels open, kappers weer aan het werk, meer ruimte voor winkeliers – de oorzaak? Die conclusie lijkt een à twee weken nadat deze stappen werden genomen nog wat voorbarig. Ook viroloog en OMT-lid Andreas Voss betoogde zaterdag al dat het te vroeg is om dat vast te stellen.

Britse variant

Een andere mogelijke oorzaak is de Britse variant. Die deed in januari alle alarmbellen afgaan, mede omdat de aanwezigheid ervan in Nederland in eerste instantie fors werd overschat. Daarna groeide de mutant in de luwte gestaag door. In de derde week van januari was naar schatting iets minder dan een kwart van de positieve monsters die het RIVM analyseerde ‘Brits’, in de derde week van februari was dat al meer dan 60 procent.

De coronateststraat in de RAI.  Beeld Lex van Lieshout/ANP
De coronateststraat in de RAI.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Aangenomen wordt dat de Britse variant, die eind vorig jaar voor grote problemen in de Engelse ziekenhuizen zorgde, besmettelijker is. In een studie die begin deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science verscheen, wordt gesteld dat de Britse variant in Denemarken, de VS en Zwitserland 59 tot 74 procent besmettelijker is dan de klassieke. Voor Groot-Brittannië zou de extra besmettelijkheid 43 tot 90 procent zijn.

Ook in Nederland gaat het RIVM er nog steeds van uit dat de Britse variant meer besmettingen veroorzaakt dan de klassieke. Het reproductiegetal van de uit Engeland overgewaaide mutant ligt de laatste twee weken waarvoor het berekend werd 0,24 hoger dan dat van de oude varianten. Hoe meer besmettingen Brits zijn (inmiddels dus al ruim meer dan de helft), hoe sneller het totaal aantal besmettingen dus zal stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden