Hergebruikte grond veroorzaakt milieuvervuiling, strafrechtelijk onderzoek naar recyclebedrijf

Op meerdere plekken in Nederland veroorzaakt gerecyclede grond milieuvervuiling. Tegen recyclebedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk, dat de grond heeft gereinigd, loopt nu een strafrechtelijk onderzoek.

Het Parool
Bij de A5 in Amsterdam wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijk verontreinigde hergebruikte grond. Beeld Floris Lok
Bij de A5 in Amsterdam wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijk verontreinigde hergebruikte grond.Beeld Floris Lok

Bij in ieder geval tien projecten, op verschillende plekken in het land, is het milieu mogelijk verontreinigd door hergebruikte grond. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag en Trouw.

In de grond, die gereinigd zou zijn, blijken schadelijke stoffen te zitten. Deze grond is grotendeels afkomstig van recyclebedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Het materiaal is gebruikt door Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten bij het bouwen van wegen, dijken en bij ontpolderingsprojecten.

Schadelijke stoffen

Bij vier projecten is inmiddels aangetoond dat er schadelijke stoffen in de grond zitten die het grond- en oppervlaktewater vervuilen. Zo lekt een dijk in Bunschoten vervuild materiaal en zijn in het Zeeuwse Perkpolder boeren naar de rechter gestapt omdat ze vermoeden dat een in 2015 aangelegde dijk hun land en het grondwater verontreinigt.

Op andere plekken wordt nog onderzoek gedaan. Zo ook bij de A5 in Amsterdam. Tussen 2011 en 2012 heeft Rijkswaterstaat de A5 doorgetrokken van het knooppunt Raasdorp bij Schiphol naar de Tweede Coentunnel. Rijkswaterstaat onderzoekt de gereinigde grond, die waarschijnlijk al in contact staat met grond- en oppervlaktewater.

Bij de projecten is ‘thermisch gereinigde grond’ (tgg) gebruikt. Deze grond komt uit bodemsaneringen en is gemengd met teerhoudend asfalt. Door dit mengsel onder hoge temperaturen te verhitten, worden de schadelijke stoffen afgebroken. Het ‘schone’ recycleproduct mag worden gebruikt als ‘industriegrond’ in nieuwe projecten.

Strafrechtelijk onderzoek

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar ATM. Het Openbaar Ministerie verdenkt ATM ervan de grond en het asfalt niet volgens de voorschriften schoongemaakt te hebben.

ATM laat in een schriftelijke reactie weten dat het bedrijf gereinigde grond produceert ‘die voldoet aan de gestelde eisen’. Dat er bij sommige bodemprojecten problemen zijn, noemt ATM ‘opvallend’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden