Henk van Essen nieuwe korpschef van de politie

Henk van Essen volgt Erik Akerboom op als korpschef van de politie. Dat bevestigen meerdere bronnen dichtbij de politietop. Zijn benoeming is vrijdagmiddag in de ministerraad goedgekeurd.

Koen Voskuil
Henk van Essen. Beeld ANP
Henk van Essen.Beeld ANP

Van Essen was al plaatsvervangend korpschef en is sinds de vorming van de nationale politie in 2013 lid van de korpsleiding. Hij klom op van straatagent in Den Haag tot leidinggevende. Vanaf 2007 was hij korpschef van de regiopolitie Haaglanden.

Springlevend

Eerder vervulde hij leidinggevende functies op uiteenlopende gebieden zoals opsporing, crisis- en calamiteitenbestrijding, politiezorg en personeelszaken.

In december spuwde van Essen zijn gal over de voortdurende kritiek die de politie te verduren krijgt. “Het is heus niet allemaal hosanna bij ons, maar er gebeuren ook heel mooie dingen,” zei hij toen. Ondanks een kritisch inspectierapport over de recherche, noemde hij de opsporingstak van de politie ‘springlevend’.

Crisistijd

Voorzitter Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP vindt het een goede zaak dat er snel duidelijkheid is over de opvolging van Erik Akerboom. “In deze crisistijd is continuïteit van groot belang. Henk van Essen kent het klappen van de zweep en kent de organisatie goed. Hij weet bovendien waar hij met het politiekorps naartoe wil. Die visie past bij wat wij als vakbond willen.”

Erik Akerboom vertrekt per 1 april bij de politie. Hij leidde de politie sinds maart 2016. Per 1 mei wordt hij het hoofd van inlichtingendienst AIVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden