Nieuws

Henk Nijboer (PvdA) stapt uit dagelijks bestuur Tweede Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stapt per direct uit het presidium, de dagelijkse leiding van de Tweede Kamer. Hij zegt niet meer effectief te kunnen functioneren omdat hem voortdurend wordt gevraagd naar zijn rol in het instellen van een onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter en partijgenoot Khadija Arib.

Hanneke Keultjes
Henk Nijboer (PvdA). Beeld ANP
Henk Nijboer (PvdA).Beeld ANP

Nijboer stemde als presidiumlid in met het onderzoek naar het gedrag van Arib in haar tijd als voorzitter van de Tweede Kamer. Op Twitter schrijft Nijboer dat hij ‘voortdurend is aangesproken op mijn partijlidmaatschap en hoe zich dat verhoudt tot mijn steun’ voor het onderzoek.

Hij verwacht dat dit zal blijven doorgaan, wat ‘effectief functioneren in het presidium’ onmogelijk maakt. De PvdA’er schrijft dat hij nog nooit zo veel kritiek heeft gekregen als de afgelopen dagen ‘van mensen van buiten en van binnen mijn partij’. Hij staat er evenwel voor ‘dat als medewerkers zich onveilig voelen er naar hen wordt geluisterd’.

Nijboer zag zich als lid van het presidium genoodzaakt in te stemmen met het onderzoek vanwege het aantal en de ernst van de meldingen, zo schrijft hij. Volgens hem zijn klokkenluiders de afgelopen jaren te vaak niet gehoord. ‘Tegelijkertijd is niemand schuldig tot het tegendeel is bewezen,’ zegt Nijboer.

Dat het nieuws over het onderzoek uitlekte, heeft schade aangericht en noemt hij ‘schandelijk’.

Arib ‘officieel’ nog Kamerlid

Khadija Arib, die zaterdagavond aankondigde op te stappen uit de PvdA-fractie, is formeel nog Kamerlid. De Tweede Kamer wacht op haar ‘ontslagbrief’, waarin ze officieel haar Kamerzetel opgeeft.

Die brief is nog niet binnen, meldt een woordvoerder van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. “Dat is niet ongebruikelijk. Er zit wel vaker een paar dagen tussen de aankondiging en de formele brief.”

Pas nadat de brief zal zijn ontvangen, kan de Kiesraad een opvolger voor de vrijgekomen zetel benaderen. Omdat Arib die nog niet heeft ingeleverd, is er dinsdag dus ook geen afscheid in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Al zou Arib daar ook nog helemaal van af kunnen zien.

Arib stapte op nadat vorige week via NRC uitlekte dat het presidium, de dagelijkse leiding van de Tweede Kamer, had besloten een onderzoek naar haar in te stellen. Bij het presidium waren twee anonieme brieven binnengekomen waarin Aribs werkwijze als Kamervoorzitter (2016-2021) onder andere werd getypeerd als ‘schrikbewind’. De leden van dat presidium stemden unaniem vóór een onderzoek, ook haar PvdA-fractiegenoot Henk Nijboer.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden