Henk Krol zoekt naar oplossing voor ruzie 50Plus

50Plus-leider Henk Krol gaat met de rest van de partijtop overleggen of ze nog samen door een deur kunnen. Dit weekend zei hij zich op zijn toekomst te willen beraden, nadat partijvoorzitter Geert Dales opstapte. Nu zegt Krol een oplossing te willen ‘in het belang van de partij’.

Hans van Soest
Henk Krol (50Plus) en Gerrit Jan van Otterloo (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Henk Krol (50Plus) en Gerrit Jan van Otterloo (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De positie van Krol kwam onder druk te staan nadat hij als enige Dales bleef steunen. Dales wilde alle Kamerleden van 50Plus in de Eerste en Tweede Kamer vervangen bij de komende verkiezingen, op Krol na. Ook had Dales ruzie met partijoprichter Jan Nagel. Het leidde ertoe dat de hele partijtop – behalve Krol – het vertrouwen in Dales opzegde.

Volgens Krol heeft hij ‘nog geen definitieve keus gemaakt’ of hij doorgaat of niet. Hij heeft nog niet iedereen kunnen spreken in de partijtop. “Dat is het nadeel in coronatijd: alles moet via de telefoon en de computer. Dat is toch minder makkelijk dan even bij iemand binnenlopen om elkaar de waarheid te zeggen. Maar we moeten proberen eruit te komen om te bekijken hoe we zeker in deze zware tijd onze achterban het best kunnen dienen.”

Bijleggen

Het lijkt een kwestie van tijd voor de fractie de onderlinge verschillen bijlegt. “Er zijn no hard feelings richting Henk,” zegt Kamerlid Corrie van Brenk. “We hebben in de fractie altijd goed samengewerkt.” Ook Krol zegt desgevraagd geen moeite te hebben met zijn fractiegenoten. “Ik ben geen ruziemaker.”

Ondertussen zit de partij minder dan een jaar voor de verkiezingen wel zonder partijbestuur. De overige bestuurders legden zondag samen met Dales hun taken neer. Directe aanleiding voor de ruzie was de openlijke uitnodiging van Krol op deze site aan Dales om zich te kandideren voor het Kamerlidmaatschap.

Ook is er nog ruzie binnen de partij over het stemmen op het komende partijcongres: het bestuur wilde dat elektronisch doen nu er door de coronamaatregelen geen grote bijeenkomsten kunnen worden gehouden, maar niet iedereen is het daar mee eens. Er dient nog een kort geding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden