Henk Kamp naar Defensie, Ben Knapen naar Buitenlandse Zaken

VVD’er Henk Kamp wordt minister van Defensie. Ben Knapen van het CDA gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken leiden.

Het Parool
Henk Kamp zal Ank Bijleveld (CDA) opvolgen. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Henk Kamp zal Ank Bijleveld (CDA) opvolgen.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Kamp volgt bij Defensie Ank Bijleveld (CDA) op, die vrijdag aftrad naar aanleiding van de evacuatieoperatie in Afghanistan. De Tweede Kamer nam vorige week een motie van afkeuring tegen haar aan.

D66’er Sigrid Kaag trad een dag eerder af, ook na een motie van afkeuring over het debacle in Afghanistan. Ze volgde eerder dit jaar VVD’er Stef Blok op als minister van Buitenlandse Zaken. Die schoof door naar Economische Zaken, waar minister Bas van ’t Wout was uitgevallen door een burn-out.

Veteraan

De 69-jarige Kamp is een veteraan aan het Binnenhof. Hij was jaren Kamerlid en heeft verschillende ministersposten vervuld. Defensie is geen onbekend terrein voor hem. Hij was van eind 2002 tot begin 2007 al minister van dat departement. Ook heeft hij de ministeries van Volkshuisvesting, Sociale Zaken en Economische Zaken geleid. Hij is op dit moment voorzitter van het bestuur van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

Op recente vragen of Kamp beschikbaar is voor bijvoorbeeld het informateurschap, reageerde hij nog afwijzend en stelde hij dat het aan de ‘volgende generatie’ is: “Ik heb 40 jaar lang politieke verantwoordelijkheid gedragen, nu geef ik commentaar.” Maar blijkbaar deed de partij een beroep op hem dat hij niet kon weigeren.

Knapen

Ben Knapen (70) heeft op zijn beurt ervaring op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was in het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun kreeg van de PVV, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Naast Europa hield hij zich in die functie ook bezig met Ontwikkelingssamenwerking. Hij was eerder onder meer hoofdredacteur van NRC Handelsblad en werkzaam bij de Europese Investeringsbank. Hij is sinds 2019 fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer.

Ben Knapen. Beeld ANP
Ben Knapen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden