Hema terug bij af: schuldeisers nemen keten over

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hema is terug bij af: bij angelsaksische geldschieters die uit zijn op eigen gewin. Nadat zondag een laatste reddingspoging van eigenaar Marcel Boekhoorn strandde, nemen nu de schuldeisers van Hema het warenhuis over. Een nieuwe verkoop van de keten ligt in het verschiet.

Herman Stil

Nadat zondag een laatste reddingspoging van eigenaar Marcel Boekhoorn klapte, ontfermen de schuldeisers zich nu over de warenhuisketen. Ze schelden 450 miljoen euro (van de 750 miljoen) schuld kwijt en steken direct 42 miljoen in de Hema-kas. In ruil daarvoor worden ze wel helemaal eigenaar van de keten.

“Dit is een belangrijke mijlpaal,” zegt Hematopman Tjeerd Jegen. “Voor het eerst in 13 jaar hebben we een schuld waarmee we een financieel gezond bedrijf zijn en in staat zijn om te groeien. Ik had niet verwacht dat de reductie zo groot zou zijn. Hierdoor gaat de rente duidelijk omlaag. De blijvende schuld van 300 miljoen past bij een bedrijf als Hema.”

Terug bij af

Hema is daarmee terug bij af. Jarenlang verkeerde Hema in handen van het Britse Lion Capital, een investeerder die de overname van de Nederlandse warenhuisketen financierde door het bedrag als schuld bij de aankoop onder te brengen. In 2018, toen Lion de moeizame gang van zaken bij het warenhuis beu was, ontfermde het Nederlandse Ramphastos van vastgoedmiljardair Marcel Boekhoorn zich over het bedrijf, inclusief die torenhoge schuld.

Boekhoorn beloofde Hema weer succesvol te maken. Hij deed dat onder meer door de al ingezette groei in het buitenland flink op te voeren. Naast vestigingen in België, Duitsland en Frankrijk kwamen er exotische outlets bij tot in Dubai en Canada aan toe.

De wankele thuismarkt kwam er echter bekaaider af. Hema ging voorbij aan de ontwikkeling en handhaafde het merendeel van de Nederlandse vestigingen, ook de slechtst draaiende. Pas in december vorig jaar kwam er een eerste tastbare ingreep na een deal met supermarktketen Jumbo, die 17 Hema’s - waaronder die in de Amsterdamse Linnaeusstraat - overnam en in ruil daarvoor Hema-spullen verkoopt in 50 supermarkten.

Met het terugbrengen van de schuld was Boekhoorn minder voortvarend. Hema wass jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rente, geld dat het hard nodig heeft om wankele warenhuizen overeind te houden. “We hebben goede stappen gezet om het merk uit te breiden,”zegt Jegen. “Maar de schuldenlast bleef ons beperken in groeimogelijkheden.”

Hoog spel

Boekhoorn speelde de afgelopen weken hoog spel door een voorstel om een deel van de schuld om te zetten in een minderheidsbelang af te wijzen en met een tegenzet te komen waardoor hij de controle zou behouden. Met de coronaklap als stok achter de deur, probeerde Boekhoorn de afgelopen weken de schuldeisers - voornamelijk Amerikaanse obligatiebeleggers die de schuld overnamen van Lion - alsnog tot inkeer te dwingen. Hij bood hen 523 miljoen euro om al hun schulden af te kopen

Maandag had Hema een obligatielening van ruim 50 miljoen euro moeten aflossen. De crediteuren hebben die deadline als breekijzer gebruikt om Boekhoorn uit Hema te werken. Ramphastos is daarmee de 115 miljoen euro die het de afgelopen twee jaar in Hema investeerde kwijt. “Ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen,” aldus Boekhoorn zondag. “Blijkbaar willen ze kijken of elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van Hema en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders.”

Jegen heeft gemengde gevoelens bij de oud-eigenaar. “Marcel heeft nog een poging gewaagd zijn aandelen te behouden. Dat is niet gelukt. Dat voelt heel dubbel. Ik heb altijd geloofd dat hij het zou redden. Hij is ongelooflijk gepassioneerd, met veel energie en emotie. Hij heeft altijd geloof gehouden in Hema, ook toen anderen dat niet hadden. Ik vind het jammer dat hij er niet meer bij is. Wat hij nu gaat doen, is aan hem. Technisch gezien is hij nog even eigenaar.”

Omineus

Vooralsnog wordt de door Boekhoorn ingezette strategie en het door hem aangestelde bestuur inclusief topman Tjeerd Jegen gehandhaafd. Even omineus als onvermijdelijk is de belofte dat de winkelportefeuille verder zal worden geoptimaliseerd, wat kan betekenen dat het aantal vestigingen in Nederland zal worden teruggebracht. Een zoveelste verkoop is op termijn het meest waarschijnlijk.

“Dit zijn geen natuurlijke eigenaren voor een Hema,” zegt Jegen. “Dit zijn bedrijven die professioneel obligaties kopen en verkopen. Ze zullen niet tot in de lengte der dagen eigenaar blijven. We gaan de komende maanden in gesprek hoe de toekomst er uit zal zien, maar er is nog geen overname aan de orde.”

Dit weekend meldde Blokker-eigenaar Mirage zich al voor het warenhuis. Jegen ziet er vooralsnog niets in. “Ik heb vernomen dat er een zogenaamd bod is uitgebracht door Blokker. Maar we zijn geen auto die je op Marktplaats koopt. Ik ga vooral niet in op partijen die interesse zouden hebben.” Evenmin wil de topman speculeren over een mogelijke beursgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden