Hema lijdt 215 miljoen euro verlies, maar ziet toekomst zonnig in

Hema heeft een moeilijk 2020 achter de rug: het warenhuis leed een kleine 215 miljoen euro verlies, bijna 100 miljoen euro meer dan in 2019. De rode cijfers hebben volgens Hema vooral te maken met de gevolgen van corona en herkapitalisatie- en financieringskosten.

Sanne Schelfaut
Sinds Hema weer klanten mag verwelkomen, ligt de omzet hoger dan vóór de coronapandemie, aldus het warenhuis. Beeld ANP
Sinds Hema weer klanten mag verwelkomen, ligt de omzet hoger dan vóór de coronapandemie, aldus het warenhuis.Beeld ANP

Hema noemt 2020 een van de meest uitdagende jaren uit de geschiedenis van het bedrijf. De verplichte winkelsluitingen zorgden ervoor dat de omzet van de onderneming met 15,5 procent daalde tot krap 1,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat zakte met twee derde in.

De omzetderving is volgens het bedrijf volledig toe te schrijven aan de negatieve impact van corona. Online ging het Hema wel voor de wind. De omzet van e-commerce verdubbelde. Daarnaast werd sterk ingezet op samenwerking met de webshop van Wehkamp en zijn artikelen van Hema te vinden in 662 filialen van supermarktketens Jumbo (Nederland), Franprix en Géant/Casino (Frankrijk).

Optimistisch

Toch is de winkelketen optimistisch over de toekomst. ‘De omzet ligt sinds eind april, toen de winkels met inachtneming van de coronaregels weer open mochten, alweer boven het niveau van voor de crisis. Met nieuwe aandeelhouders, een gezonde financiële structuur en winkels die binnenkort weer zonder restricties open zijn, heeft het nieuwe managementteam de nodige stabiliteit en ruimte om met volle kracht te bouwen aan een succesvolle toekomst van ons bedrijf,’ schrijft Hema in een persbericht.

Saskia Egas Reparaz begint op 1 juni als nieuwe ceo van het warenhuis. Ze volgt Tjeerd Jegen op, die na zes jaar afzwaait. Reparaz was tot voor kort de baas van drogisterijketen Etos. De overstap verliep niet helemaal soepel. Etos-moederbedrijf Ahold Delhaize hield haar in eerste instantie aan het concurrentiebeding in haar arbeidsovereenkomst. Volgens het beding zou ze minstens zes maanden moeten wachten na aflopen van haar contract, voordat ze naar Hema kan overstappen. Uiteindelijk kwamen beide bedrijven overeen om Egas Reparaz per 1 juni te laten beginnen.

Nieuw managementteam

De nieuwe topvrouw heeft een nieuw managementteam van zeven leden samengesteld. Wilma Veldman (Chief Product Officer), Bas Verheijen (Chief Customer Officer), Machiel Lagerweij (Chief Operating Officer) en Pieter Heij (Chief Technology Officer) komen het team van buitenaf versterken. Nadine Beister en Joost de Beijer blijven in het nieuwe team hun rol vervullen als respectievelijk Chief People Officer en Chief Financial Officer. Veldman en Lagerweij waren eerder werkzaam voor Hema.

Eerder dit jaar werd de overname van Hema door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom afgerond. Eind vorig jaar lukte het de kopers honderden miljoenen euro’s aan bankfinanciering te regelen. Ook werden afspraken gemaakt over een nieuwe doorlopende lening. Het warenhuis hoeft hierdoor flink minder aan rentelasten te betalen.

Tot halverwege vorig jaar was Hema nog in handen van miljardair Marcel Boekhoorn. Later kwam de keten in handen van een groep schuldeisers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden