‘Helft vrachtwagenchauffeurs rijdt te lang door’

De helft van de vrachtwagenchauffeurs rijdt veel langer door dan is toegestaan, vaak onder druk van hun baas, waardoor zij niet voldoende rust krijgen. Dat is volgens het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) de uitkomst van een enquête.

ANP
Driekwart van de truckers zegt in problemen te komen met rusttijden door te weinig rustplekken. Beeld Flip Franssen/ANP
Driekwart van de truckers zegt in problemen te komen met rusttijden door te weinig rustplekken.Beeld Flip Franssen/ANP

De enquête werd gehouden in samenwerking met FNV, CNV en Stichting Chauffeursnieuws. Ruim 1800 truckers deden mee. Van hen geeft 45 procent aan onder druk te worden gezet om de voorgeschreven rijtijden te overschrijden. Ook het tekort aan parkeerplaatsen in Nederland blijkt een probleem. Driekwart van de truckers zegt daardoor in de problemen te komen met zijn rij- en rusttijden.

Verder werkt 8 procent van de ondervraagden bij een bedrijf dat sjoemelt met de tachograaf, een systeem dat de rij- en rusttijden registreert. Soms wordt de (persoonlijke) bestuurderskaart die in de tachograaf gaat, verwisseld met die van een andere trucker of wordt doorgereden zonder die kaart.

Verkeersveiligheid

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) noemt de uitkomsten ernstig: “Het is vooral slecht voor de verkeersveiligheid.” De minister belooft onder meer extra parkeerplekken te bouwen. “Ik ga er vanuit dat het volgend jaar op orde is.”

De FNV vindt dat de overheid transportbedrijven moet kunnen sluiten die stelselmatig sjoemelen om de rij- en rusttijdenwet te omzeilen. Nu kan de inspectie daarvoor alleen boetes opleggen. Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “Maar die boetes worden ingecalculeerd als bedrijfsrisico en lossen daarom het probleem niet op.”

CNV Vakmensen stelt dat het transport in Nederland veel te goedkoop is, de concurrentie enorm, en dat truckers te loyaal zijn aan hun baas. De bond pleit onder meer voor een cursus ‘sociaal plannen’, waarbij rekening wordt gehouden met de chauffeur, maar ook betere parkeer-, eet- en sanitaire voorzieningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden