Helft van Nederlanders is voor een andere Piet

Het draagvlak voor een traditionele Piet is verder afgenomen. Vier jaar geleden wilde 65 procent van de Nederlanders dat het uiterlijk van Piet zwart bleef, nu is dat 39 procent. Vooral ouderen zijn van mening veranderd.

Het Parool
Sinterklaas en de Pieten kwamen een paar weken geleden aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Beeld ANP
Sinterklaas en de Pieten kwamen een paar weken geleden aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.Beeld ANP

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research onder 2290 Nederlanders.

Twee jaar geleden wilde nog de helft van de Nederlanders een zwarte Zwarte Piet en was 44 procent voor een mix of een andere Piet. Nu vindt de helft dat het uiterlijk van Piet geleidelijk of direct moet veranderen, volgens de onderzoekers.

Een derde van de Nederlanders noemt het een goede zaak dat het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Vier jaar geleden was dat maar 17 procent. Ook de groep die het hier helemaal niet mee eens is neemt af. Was dat vier jaar geleden nog bijna de helft, nu is dat ruim een kwart van de Nederlanders, blijkt uit het onderzoek.

Ouderen

Vooral ouderen zijn de afgelopen twee jaar van mening veranderd. In 2018 was nog een meerderheid van de vijftigplussers voor een Piet met een zwarte huidskleur. Nu is dat 38 procent van de 50 tot 64-jarigen en 44 procent van de 65-plussers.

Eerder wilden vooral hoger opgeleiden dat het uiterlijk van Piet zou veranderen. Maar inmiddels is er ook een verschuiving te zien bij mensen met een lagere opleiding. Twee jaar geleden was ruim twee derde van de lager opgeleiden voorstander van Zwarte Piet, nu is dat de helft. Bij mensen met een middelbare opleiding nam het draagvlak voor zwarte Zwarte Pieten af van 58 procent tot 45 procent. Van de hoger opgeleiden wil 26 procent het traditionele uiterlijk behouden.

Een krappe meerderheid (51 procent) denkt dat er over tien jaar geen Zwarte Pieten meer zullen zijn in Nederland. Weinig mensen willen dat de knecht van Sinterklaas helemaal wordt afgeschaft. Slechts drie procent is daar voorstander van, maar ook deze groep neemt toe.

Redenen

Mensen die willen dat Piet niet verandert geven verschillende redenen op, van: ‘Het is een kinderfeest dat inmiddels helemaal is verpest.’ tot ‘Op zich heb ik geen moeite met verschillende Pieten als de Zwarte Piet ook blijft. In het echte leven heb je ook verschillend gekleurde mensen.’

Bijna dezelfde reden noemt iemand die juist wel helemaal afstand wil doen van een traditionele Piet: ‘Het is een kinderfeest, door de hele Zwarte Pieten-discussie lijkt dat niet meer in beeld te zijn.’

Roetveegpieten op 9 van de 10 basisscholen

Een ruime meerderheid van 88 procent van alle basisscholen verwelkomt deze week roetveegpieten. Ongeveer 54 procent van de scholen doet dat nu voor het eerst, meldt de Volkskrant na een eigen steekproef onder meer dan driehonderd scholen.

Aanleiding voor de meeste scholen om over te stappen op roetveegpieten is het maatschappelijke debat over racisme en Zwarte Piet. Op geen enkele school die deelnam aan de steekproef zorgde de keuze dit jaar voor ophef onder ouders of personeel. Wel wilden sommige sinterklazen niet langskomen zonder een zwarte piet en moest daarom vervanging worden gevonden.

Volgens de Volkskrant geeft een opvallend aantal schooldirecteuren aan dat de overstap geen eigen beslissing was. Het bestuur van de scholengroep zou de keuze hebben gemaakt, en die besturen wilden het voorbeeld volgen van het Sinterklaasjournaal, waarin alleen roetveegpieten zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden